Prima vacanță din acest an școlar se apropie! Elevii vor avea parte de o săptămână liberă

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 20 oct 2023, 10:00

Când vor intra elevii în vacanța de toamnă

Sursa: Unsplash

Până în anul școlar 2023-2024 copiii au parcurs anii de studii după o structură elaborată pe semetre. Însă, acum, activitatea didactică este împărțită pe module.

Elevii au fost întâmpinați în școli de la 11 septembrie, iar după aproximativ două luni de studiu, aceștia vor urma să termine modul I și să se bucure de prima lor vacanță din acest an. 

Cum sunt planificate modulele din acest an școlar

Anul școlar 2023-2024 are, în total, 36 de săptămâni și este împărțit pe 5 module.

În acest mod de structurare a anului școlar, elevii vor avea 5 vacanțe.

Spre deosebire de restul școlarilor, anul este mai scurt pentru liceenii din anii terminali, aceștia terminând cursurile pe 7 iunie 2024, după 34 de săptămâni. Într-o situație similară sunt și cei ce termină gimnaziul, pentru care anul se va încheia pe 14 iunie 2024.

Calendarul împărțit pe module a primit undă verde pe data de 9 martie 2023, din partea Ministerului Educației și a început să fie pus în aplicare în cursul acestui an școlar.

Primul modul din cursul acestui an școlar a început în prima zi de școală, pe 11 septembrie 2023, și se încheie pe 27 octombrie 2023, copiii intrând în prima lor vacanță. Aceștia vor sta o săptămână în vacanța de toamnă, de pe 28 octombrie până pe 5 noiembrie.

După această vacanță, elevii vor intra în cel de al doilea modul, care va începe la data de 6 noiembrie.

Acesta va dura până pe 22 decembrie 2023, când școlarii vor intra în vacanța de iarnă. Ulterior, copiii vor reveni în bănci pe 8 ianuarie 2024.

Până la vacanța de sărbători, elevii se vor mai bucura de zile libere, precum cele de 30 noiembrie, în care este sărbătorit Sfântul Andrei, și de 1 decembrie, când românii celebrează ziua Marii Uniri.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Vacanța elevilor din octombrie 2023: Data la care începe vacanța de toamnă în fiecare județ

Ce module și vacanțe riscă modificări

Al treilea modul va începe după vacanța de iarnă, pe 8 ianuarie 2024 și se va încheia în luna februarie. Data la care acesta se va termina variază, în funcție de fiecare județ. După consultări la nivelul școlilor, inspectoratele școlare județene vor hotărî una dintre aceste date: 9, 16, sau 24 februarie.

În decursul acestui modul, copiii se vor bucura de ziua liberă cu ocazia Unirii Principatelor Române, care se va sărbători pe 24 ianuarie.

În funcție de stabilirea încheierii celui de al treilea modul, se va fixa și perioada în care elevii vor avea vacanța de schi.

Din cauza perioadei variabile în care se vor desfășura cursurile celui de al treilea modul, există posibilitatea ca cel de al patrulea să fie decalat.

Acesta va debuta pe 19 februarie, 26 februarie sau 4 martie. Școlarii vor intra în a patra vacanță pe 27 aprilie, care va lua sfârșit pe 7 mai.

Cursurile aferente celui de al cincilea modul vor începe la data de 8 mai și se vor încheia pe 21 iunie, atunci când elevii vor intra în vacanța de vară, care va dura aproximativ 3 luni, de pe 22 iunie, până pe 8 septembrie 2024.

Citește și: Model de cerere pentru tichetele educaționale acordate elevilor în anul 2023- 2024. Lista actelor necesare