Postul Crăciunului este o perioadă extrem de importantă pentru credincioși, fiind 40 de zile în care creștinii ortodocși să se curețe sufletește și trupește. Pe parcursul celor 40 de zile din Postul Crăciunului, credincioșii au parte de 17 zile în care au dezlegare la pește, prima fiind la data de 21 noiembrie, atunci când are loc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Prima zi de dezlegare la pește are loc pe 21 noiembrie 2023
Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie, iar timp de 40 de zile, până la data de 24 decembrie, aceștia au parte de o perioadă de curățare trupească și sufletească, în care aceștia se abțin de la consumul alimentelor de origine animală. În cele 40 de zile din Postul Crăciunului, creștinii ortodocși au 17 zile în care pot consuma undelemn, vin și pește.
Prima sărbătoare cu ocazia căreia credincioșii au dezlegare la pește este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, la data de 21 noiembrie.
La vârsta de 10 ani, Fecioara Maria a rămas orfană, iar până atunci când a împlinit 15 ani, aceasta a continuat să locuiască la templu, atunci când arhiereul a hotărât să o căsătorească. Când a auzit planurile pe care arhiereul le avea pentru viața acesteia, Sfânta Fecioară Maria i-a mărturisit acestuia că a primit o veste din partea Arhanghelului Gavril, atunci când avea 12 ani, mai exact că aceasta va fi cea ce îl va purta în pântec pe Mântuitorul Iisus Hristos.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Tradiții pe care credincioșii le respectă pentru Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este celebrată la data de 21 noiembrie 2023, fiind prima zi în care credincioșii să primească dezlegare la pește, dar și la untdelemn și
Ziua de 21 noiembrie 2023 este cunoscută și sub denumirea Ovideniei sau Vovideniei, iar aceasta este considerată o zi magică, pe care oamenii o folosesc pentru a prezice cum va fi vremea, astfel dacă vremea era înnorată, se anunța un an plin de roade și ploi, în timp ce o zi însorită ar fi anunțat un an secetos, relatează condoleante.ro.
Este important ca în această zi să fie pomeniți oamenii ce au trecut la cele veșnice fără să aibă o lumânare aprinsă, iar în memoria acestora, urmașii lor împart fructe și lumânări albe. În zonele rurale, se crede că este bine ca femeile să ofere de pomană în această zi „lumina de veci”, ce se crede că nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă, în special în cazul oamenilor ce au decedat fără lumânare.
Citește și: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Cea mai puternică rugăciune către Maica Domnului
Și fetele ce își doresc să își găsească mai repede ursitul se pot folosi de această zi sfântă. Acestea trebuie să meargă la fântâna din sat, alături de o lumânare, iar atunci când cocoșul va cânta, fetele aprind lumânările și o pun lângă fântână. Fetele ce își doresc să se căsătorească se vor uita în luciul apei, unde vor vedea chipul bărbatului ce îi este menit.
Se obișnuiește ca atunci când se celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, să se aprindă o lumânare, pe care să o așezăm lângă icoana Maicii Domnului, alături de un vas de apă, din care se va bea în fiecare dimineață, fiind un remediu împotriva bolilor. În această zi nu trebuie să spălăm, să călcăm, să dăm cu mătura sau să facem alte astfel de munci în gospodărie, dar nici în afara ei.