Prima zi din Postul Crăciunului 2023: Ce mare sfânt este pomenit în această zi sfântă

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 03 aug 2024, 03:40

Când este prima zi din Postul Crăciunului 2023

Sursa: manastirea sihastria putnei

Mai avem doar câteva zile până la începerea Postului Crăciunului în anul 2023. În această perioadă de pregătire, prima zi este dedicată sărbătoririi Sfântului Paisie de la Neamț, un moment de aducere aminte și reflectare spirituală înainte de Nașterea Domnului.

Se apropie cu pași repezi momentul începerii Postului Crăciunului în anul 2023. Acesta reprezintă nu doar debutul anului bisericesc, dar și încheierea anului calendaristic.

Prima zi din Postul Crăciunului 2023

În ceea ce privește regulile postului, Postul Nașterii Domnului se caracterizează printr-un grad de asprime mijlocie.

În zilele de luni, miercuri și vineri, se consumă mâncare uscată sau legume fierte fără ulei. În schimb, în zilele de marți și joi, se permite consumul de plante fierte cu ulei, precum și băutura de vin. În weekend, adică în zilele de sâmbătă și duminică, există dezlegare la consumul de pește, cu excepția perioadei cuprinsă între 20 și 25 decembrie, când postul devine mai riguros în respectarea tradiției religioase.

Atunci când se sărbătorește un sfânt important, regulile postului devin mai puțin restrictive.

În aceste cazuri speciale, este permis să consumi pește în zilele de luni, marți și joi. De asemenea, miercuri și vineri, în astfel de circumstanțe, ai voie să folosești untdelemn și vin în alimentație, dar acestea se consumă o singură dată pe zi.

De menționat că în ziua praznicului Intrării în Biserica Maicii Domnului, care are loc pe 21 noiembrie, este permis consumul de pește, indiferent de ziua săptămânii în care cade această sărbătoare, conform celor stabilite de crestinortodox.ro.

Postul Crăciunului pentru anul 2023 începe pe data de 15 noiembrie, conform tradiției bisericești. Cu toate acestea, se face mențiune că dacă 14 noiembrie cade într-o zi de miercuri sau vineri, atunci postul începe cu o zi înainte, pe 13 noiembrie.

Perioada de post se încheie la data de 24 decembrie și durează 40 de zile, o durată semnificativă care are o conexiune simbolică cu postul lui Moise petrecut pe Muntele Sinai.

Asemenea lui Moise, care a așteptat în rugăciune să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe Tablele Legii, credincioșii se dedică postului timp de 40 de zile, pregătindu-se pentru a primi cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

De asemenea, în anul 2023, credincioșii au dezlegare la consumul de pește în mai multe zile din timpul Postului Crăciunului, conform regulilor bisericești.

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (marți) – sărbătoare cu cruce roșie

25 noiembrie: Sf Ecaterina (sâmbătă)

26 noiembrie: Sfântul Stelian (duminică)

27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (luni)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (joi) – sărbătoare cu cruce roșie

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (duminică)

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (luni)

5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (marți)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (duminică)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (luni)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (marți)

13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (miercuri)

17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (duminică)

18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (luni)

Când este prima zi din Postul Crăciunului 2023
[Sursa: freepik]

Citește și: Ce se dă de pomană de Sf. Mihail și Gavril 2023?

Ce mare sfânt este pomenit în această zi sfântă

Pe 15 noiembrie 2023, credincioșii intră în Postul Crăciunului, o perioadă de rugăciune și austeritate care durează 40 de zile. În această zi specială, creștinii sărbătoresc și viața și contribuția Sfântului Paisie de la Neamț.

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț este cunoscut și sub numele de Paisie Velicicovski și a trăit în secolul al XVIII-lea. El a avut un impact semnificativ asupra vieții monahale din Moldova și asupra monahismului ortodox în general prin redescoperirea și publicarea scrierilor patristice din Filocalie. A fost un călugăr devotat care a slujit zilnic, acordând o atenție deosebită bătrânilor și bolnavilor, consolidând astfel rânduielile monahale athonite.

Astăzi, Sfântul Paisie de la Neamț este înmormântat în Biserica Mănăstirii Neamț, iar amintirea și învățăturile sale continuă să inspire și să îndrume pe cei care caută o viață dedicată credinței și slujirii lui Dumnezeu.

Când este prima zi din Postul Crăciunului 2023
[Sursa: freepik]

Citește și: Pe ce dată pică Moșii de Toamnă în 2023? Tradiții pentru această zi în care se fac pomeni