Starea de alertă s-a încheiat începând cu ziua de miercuri, chiar de la 00:00. Așadar, astăzi este prima zi fără nicio restricție cauzată de pandemie în România. Toate măsurile au rămas doar cu rol de recomandare, inclusiv purtarea măștii în interior.
În privința cetățenilor români cărora le-au expirat unele acte în timpul stării de alertă, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că ele își vor pierde valabilitatea la 90 de zile de la încetarea stării de alertă.
În timpul stării de alertă toate actele expirate și-au prelungit valabilitatea automat.
”Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă.
În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetăţenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomeraţia la ghişee.
Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid şi formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile”, a transmis MAI, într-un comunicat de presă.
Citeste si: Ce restricții se vor ridica odată cu eliminarea stării de alertă. Lista relaxărilor
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
România renunță la starea de alertă cauzată de pandemia de COVID-19
Starea de alertă nu a fost prelungită pe teritoriul României după data de 8 martie.
„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate. Voi face și recomandări profesionale, astfel încât impactul măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri.
Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic”, a precizat ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că recomandă cu tărie mai multe măsuri: purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli, universități; evitarea spațiilor aglomerate fie că sunt închise sau deschise; spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic; mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie curățate și dezinfectate periodic; persoanele care au simptome – testare, prezentare la medic, la centrul de evaluare.
Citeste si: Ce program vor avea magazinele începând din 9 martie, după ridicarea stării de alertă