Primarii care lucrează cu bani europeni vor primi indeminzații mai mari cu 50%

Author: Cristina Mocanu

Primarii care se vor ocupa de proiecte finanțate din fonduri europene sau externe vor putea primi cu până la 50% mai mulți bani pe lună.

Sursa: https://www.pexels.com/

Primarii care se vor ocupa de proiecte finanțate din fonduri europene sau externe vor putea primi cu până la 50% mai mulți bani pe lună.

Primarii și viceprimarii, dar și președinții consiliilor județene vor care se ocupă de proiecte finanțate din fonduri europene sau externe vor putea primi cu până la 50% mai mulți bani pe lună.

Primarii vor primi cu până la 50% mai mulți bani pe lună

Președinții sau vicepreședinții consiliilor județene, dar și primarii ori viceprimarii localităților care lucrează cu fonduri europene sau externe vor putea primi cu până la 50% mai mulți bani pe lună, potrivit unui proiect de ordonanță aprobat în ședința de azi a Executivului.

Citește și: Se schimbă buletinele de identitate ale românilor! Ordonanța de Urgență a fost aprobată de Guvern

Potrivit OG de la Guvern: “Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor și viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență se majorează cu până la 50%”.

În acest moment,  Legea-cadru nr. 153/2017  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice stabilește că președinții și vicepreședinții consiliilor județene, dar și primarii și viceprimarii unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de indemnizații lunare majorate cu până la 25%.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Nu toți primarii din România vor beneficia de acest spor

Nu toți primarii din România vor beneficia de acest spor, ci se poate pune problema acordării acestui spor doar dacă există contracte de finanțare încheiate pentru proiecte pe care le implementează. În plus, sporul acordat acestora este în legătură directă cu o serie de indicatori de performanță. Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene a declarant că: „la acești indicatori de performanță lucrăm în prezent. Analizăm posibilitatea ca numărul de contracte de finanțare încheiate, valoarea contractelor de finanțare încheiate și tipul de proiecte, nu este totuna dacă, să zicem, o primărie accesează fonduri pentru un proiect care presupune consolidarea capacității administrative față de

o altă primărie, să zicem, care gestionează proiecte de investiții în infrastructură, e o mare diferență între cele două categorii de proiecte, și analizăm ca acest spor să fie corelat cu indicatorii de performanță”.

Conform inițiatorilor acestui proiect, prin stimularea financiară a personalului ce e implicat în implementarea unor proiecte se face atragerea şi menținerea specialiștilor în implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene nerambursabile și/ sau fonduri externe rambursabile.

Citește și: Legea Sănătății, modificată de Guvern: Ce beneficii în plus au românii? Totul se aplică de azi, 1 februarie 2023

De asemenea, Guvernul a stabilit că personalul din instituțiile și autoritățile publice care se ocupă de proiectele finanțate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv acorduri de împrumut aprobate de Parlament, dar și personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare și reziliență poate beneficia de creșteri ale salariilor de bază de până la 50%.

Sursă: avocatnet.ro