Primele concluzii în cazul prăbușirii aeronavelor MiG-21 LanceR şi IAR-330. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Constanța

Autor: Marina Ionescu

Primele informații despre cauzele care ar fi provocat dubla tragedie aviatică de la Constanța.

 

Sursa: Facebook Ministerul Apărării Naționale 

De ce s-au prăbușit cele două aeronave în Constanța? Ministerul Apărării a transmis primele concluzii.

Autoritățile au anunțat miercuri, 23 martie, primele concluzii în cazul prăbușirii unui avion de luptă al Armatei Române și a elicopterului plecat în căutarea acestuia, în 2 martie, în județul Constanța. 

Citeste si: De ce s-au prăbușit avionul Mig 21 LanceR și elicopterul IAR 330-Puma. Cauzele care ar fi provocat dubla tragedie aviatică de la Constanța

Primele concluzii în cazul prăbușirii aeronavelor MiG-21 LanceR şi IAR-330

Ministerul Apărării transmite că prăbușirea aeronavelor MiG-21 LancerR și IAR-330 în județul Constanța s-a produs, ”cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani și de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită”. Autoritățile au autorizat reluarea misiunilor de zbor cu aceste aparate.

“Din informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice

şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare”,
a transmis Ministerul român al Apărării.

MApN precizează că cercetările pentru stabilirea cauzelor și concluziilor finale continuă, sub coordonarea Parchetului Militar al Tribunalului Militar Bucureşti.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Breaking News. Accident aviatic de amploare în China. Un Boeing 737 care transporta 133 de persoane s-a izbit de munți

De asemenea, autoritățile au autorizat reluarea misiunilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR și IAR-330, în urma verificării tehnice a tuturor aeronavelor de acest tip. 

“Au fost revăzute şi actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică şi practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave şi s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele ”, a mai transmis MApN. 

Reamintim că în 2 martie, la ora 20:00, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în zona localității Cogealac.

Un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a decolat în jurul orei 20:21, în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.

Elicopterul a pierdut și el legătura radio cu baza în jurul orei 20:44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom. Pilotul avionului MiG-21 LanceR şi cei șapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330 și-au pierdut viața în urma acestor accidente.