Pe 4 mai 2022, Piedone a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul „Colectiv”. Inițial, se stabilise un termen de opt ani și șase luni de închisoare, dar magistrații au decis să scadă pedeapsa.
Primele declarații ale lui Piedone, după ce a fost eliberat din închisoare
Cristian Popescu Piedone a ieșit din închisoare îmbrăcat în sacou și cămașă negre, mai slab decât atunci când a fost închis. Oamenii care-l susțin s-au înghesuit să facă poze cu fostul edil al sectoarelor 4 și 5.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Mă întorc la primărie, scaunul este liber. Mai sus decât aceasta treaptă a justiției există decât Dumnezeu. M-am rugat la Dumnezeu să deschidă ochii judecătorilor, dacă sunt judecători drepți. Pentru că până la Înalta Curte de Casație și Justiție nu am găsit justiție dreaptă. În 30 de ani de administrație nu există să nu ai păcate. Eu răspund pentru păcatele mele, dar am răspuns pentru păcatele altora. Să nu-mi spună cineva, vreun primar, că e fără de păcat. Voi fi repus în funcție, îmi voi duce sectorul până la capăt, dar să mă lupt cu trecutul înseamnă să-mi ard prezentul. În închisoare m-am eliberat, nu m-am încarcerat mental. Condițiile sunt de bun simț dacă ești de bun simț, ești respectat dacă respecți. Am ieșit la muncă, am cosit, le-am făcut pe toate, mi-am luat recompense, am fost la cursuri de horticultură, de toate. Le spun părinților copiilor decedați la Colectiv încă o dată că dacă erau copiii mei acolo, același lucru le-aș fi spus același lucru, că sunt nevinovat. Știu că sunt furioși și caută vinovați, este firesc”, a declarat Cristian Popescu Piedone.
Ce scrie în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție
„Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpații Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.
Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiași decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).
Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 de lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023”, este decizia instanței de astăzi, 21 iunie 2023.