Primele declarații ale Nadiei Comăneci și ale Ecaterinei Szabo, după ce Anei Bărbosu i s-a retras medalia de bronz: „Trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte. Fiindcă suntem români”

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 05 aug 2024, 23:19

Nadia Comăneci și Ecaterina Szabo au vorbit despre situația Anei Bărbosu

Sursa: Facebook Comitetul Olimpic și Sportiv Român - Cristian Nistor; Facebook Nadia Comăneci; Facebook Ecaterina Szabo

După finala la sol a concursului de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice 2024, Nadia Comăneci a subliniat importanța notelor de dificultate, după ce Ana Bărbosu a pierdut podiumul în urma unei contestații depuse de echipa SUA.

Pe lângă declarațiile făcute de multipla campioană olimpică Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, altă legendă a gimnasticii românești, a oferit, și ea, comentarii pertinente asupra situației prin care a trecut Ana Bărbosu la Jocurile Olimpice de la Paris.

Ce a făcut Nadia Comăneci după ce Anei Bărbosu i s-a retras medalia de bronz 

Ana Bărbosu și Sabrina Voinea, ambele clasate, inițial, pe locul trei și patru, au fost devansate de Jordan Chiles, sportiva americană care a urcat de pe locul cinci pe locul trei, după ce contestația echipei

SUA a fost acceptată. Potrivit Nadiei Comăneci, ceea ce a contat în mod decisiv a fost nota de dificultate a exercițiului prezentat de Chiles.

În urma contestației, nota finală a lui Chiles a crescut la 13.766 puncte, iar gimnastele române au trebuit să se mulțumească cu locurile patru și cinci. Această decizie a generat nemulțumiri și frustrări în rândul susținătorilor echipei României.

Citește și: Nadia Comăneci a primit un diagnostic dur. Problemele de sănătate ale acesteia omoară „frecvent” oamenii

„Vă spun ce s-a întâmplat, pentru că am fost la arbitra şefă ca să înţeleg de ce i s-a făcut această deducţie de 0,1 Sabrinei Voinea. Au zis că au o fotografie cu o bucăţică mică a călcâiului ei, care a ieşit un pic afară din linie, ceea ce eu nu am văzut. Dar au revăzut fotografia şi am înţeles că la valoare, la dificultate, în prima zi a avut din şase dificultate, astăzi i-au dat din 5,9.

Am făcut asta ca să înţeleg, pentru că ştiam că toată lumea vine să mă întrebe", a declarat Nadia Comăneci, citată de Digi24.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Ce a declarat Ecaterina Szabo după ce Anei Bărbosu i s-a retras medalia de bronz 

Ecaterina Szabo a adăugat, și ea, un comentariu important. Aceasta a observat că sportivii români trebuie să facă exerciții perfecte pentru a primi note bune. Aceasta a considerat decizia de a respinge contestația Sabrinei Voinea drept una nedreaptă și neprofesională. Astfel aceasta a subliniat discrepanțele în tratarea contestațiilor între diferite echipe naționale.

„Trebuie să fim mai tari, trebuie să fim mai buni ca să avem o medalie, mult mai buni. Îmi aduc aminte că atunci când făceam gimnastică antrenorii mei tot timpul îmi spuneau: «Cati, tu tot timpul trebuie să te pregătești pentru 15, ca la concurs ai 10». Şi așa şi este, trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte, ca să ai o medalie. Fiindcă suntem români, poate că americanii au mai multă şansă, nu ştiu ce să spun.

Dar trebuie să ne pregătim mult mai mult, să fim de 15, ca să luăm 10”,  a spus Ecaterina Szabo, conform sursei citate.

Citește și: Câți bani câștigă un sportiv pentru o medalie de aur la Jocurile Olimpice. Marian Drăgulescu, unul dintre cei mai de succes gimnaști din România, a spus adevărul despre recompense: „Cu patru medalii mi-am luat un telefon mobil”

În ciuda acestor dezamăgiri, Nadia Comăneci, în calitate de președintă de onoare a Federației Române de Gimnastică, și-a exprimat mândria față de performanțele gimnastelor române la Jocurile Olimpice. Evoluțiile Anei Bărbosu și Sabrinei Voinea au fost remarcabile, demonstrând că gimnastica românească rămâne la un nivel înalt de competitivitate și talent.

„Dar vreau să spun că sunt mândră de aceste fete care au concurat fabulos şi exerciţiile la sol au fost fantastice astăzi. Mă bucur enorm, sper că toată lumea acasă s-a bucurat să vadă această finală şi sper ca aceşti copii vor continua şi vor motiva generaţia de astăzi", a mai spus multipla campioană olimpică.

Surse foto: Facebook Nadia Comăneci; Facebook Ecaterina Szabo; Facebook Comitetul Olimpic și Sportiv Român- Cristian Nistor