Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis din cadrul reuniunii Consiliului European. Liderul României este optimist cu privire la aderarea în Schengen: „Am făcut pași înainte, în direcția bună”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 15 dec 2022, 20:24

Liderul României este optimist cu privire la aderarea în Schengen: „Am făcut pași înainte, în direcția bună”

Sursa: Captură YouTube Administrația Prezidențială

Astăzi, în urmă cu câteva minute, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut primele declarații optimiste despre aderarea țării la spațiul Schengen.

Klaus Iohannis s-a declarat optimist în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen și este convins că rezultatul va fi unul „pozitiv” în anul 2023. Iată principalele declarații ale liderului României la reuniunea Consiliului European.

Primele declarații ale președintelui Klaus Iohannis din cadrul reuniunii Consiliului European

„Ieri și astăzi am făcut pași înainte, în direcția bună.

Să nu aveți așteptări extraordinare, așa cum am discutat și ieri, Consiliul nu a luat o decizie executivă fermă, dar pot să vă spun că tocmai am ieșit din Consiliu după ce s-a încheiat discuția pe care am solicitat-o și am avut-o despre Schengen.

Citește și: 2023, anul intrării României în Schengen? Ce șanse are România să facă parte din spațiul european fără frontiere

A fost o discuție bună. În afară de această discuție, am avut ocazia, pe parcursul celor două zile în care am stat împreună cu ceilalți lideri, să discut cu mulți lideri. Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune Schengen, am avut dezbaterea astăzi, o să vă spun ce am prezentat eu, ce au prezentat ceilalți vor spune în măsura în care vor dori să facă acest lucru, și de acolo afirmația mea că am făcut pași în direcția bună. 

Concluzia mea este simplă: toți actorii au înțeles că aici avem o problemă care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toți au înțeles și sunt destul de optimist că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Klaus Iohannis, despre votul Austriei împotriva României: „Votul privind Schengen m-a supărat, dar sunt hotărât să duc lucrurile mai departe”

În cursul discuției am prezentat încă odată nevoia unei soluții pozitive, faptul că România este pregătită din toate punctele de vedere pentru a deveni parte a Schengen, am spus și ceva legat de unitate și solidaritate. România este țară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina, suntem vecinii cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, ne străduim și facem față pentru că dorim și credem că este

corect. Suntem țară de primă linie pentru migranți, și noi controlăm fluxul migrator, avem rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe, obiective.

România este țară de primă linie și de prim rang, aș spune, când vine vorba de așa numitele linii de solidaritate de transport de bunuri din Ucraina spre piețele lumii. Peste 60% din produsele agricole exportate de Ucraina au mers prin România, pe drumurile, pe calea ferată a noastră, pe căile fluviale și prin portul de la Constanța.

Toate aceste lucruri le-am reiterat, ca să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la niște așteptări. Și noi, românii, așteptăm semne clare de solidaritate și unitate din partea Uniunii Europene. Asta înseamnă, printre altele, că avem așteptări legitime să fim primiți în spațiul Schengen. Aceste chestiuni sunt evidente și pot să vă spun că nu am fost contrazis de nimeni. Este încă un drum care trebuie parcurs. Cele două probleme pe care le-am menționat, votul din partea Austriei și votul mixt din partea Olandei, sunt probleme care încă trebuie rezolvate dar, din toate discuțiile pe care le-am avut, am tras concluzia că de data aceasta pregătirea va fi mai profundă, mai bună și că se dorește o soluție. Eu le-am spus tuturor că noi, românii, dorim o soluție pozitivă în decursul anului 2023”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis se așteaptă ca România să intre în Schengen sigur în cursul anului 2023

„Așteptarea mea este ca România să intre cu drepturi depline, fără alte condiții, în cursul anului 2023, în Schengen.

(...) Așa cum ne-am așteptat cu toții, pozițiile oficiale nu s-au schimbat de săptămâna trecută până acum. Însă, discuțiile pe care le-am avut, și da, am spus că am discutat cu toți liderii, am discutat în marja întrunirii, discuțiile au fost pozitive. Acum este puțin mult de așteptat ca cineva să iasă și să aibă o opinie contrară cu cea pe care a avut-o acum o săptămână. Nu așa se rezolvă problemele și n-o să iasă niciun lider să spună gata, am rezolvat problema, mâine. Nici eu nu v-am spus-o, chit că în țară au fost așteptări foarte mari, dar nu vreau să vin cu povești care nu sunt adevărate. Eu vin cu informații, cu opinii pe care ni le-am format, și concluzia mea este că am făcut un pas clar în direcția cea bună”, a mai declarat Klaus Iohannis, menținându-și optimismul în privința intrării României în Schengen.