Primele legume românești au apărut în piețe. Cât costă trufandalele: „Mi se pare un preţ acceptabil, în general”

Autor: Bianca Vidoi
Primele legume românești au apărut în piețe
Sursa: Unsplash

Luna ianuarie a fost cea mai călduroasă din istorie, motiv pentru care legume românești au apărut în piețe.

Primele legume românești au apărut în piețe, mult mai devreme față de anul precedent. Temperaturile ridicate de pe parcursul lunii ianuarie au ajutat legumele plantate în solarii să fie gata de vânzare cu câteva săptămâni mai devreme față de termenul lui obișnuit. Iată cât costă trufandalele.

Primele legume românești au apărut în piețe

Luna ianuarie a fost cea mai călduroasă din istorie, iar temperaturile ridicate au ajutat legumele românești să fie gata mult mai devreme față de termenul lor obișnuit, dar și față de anul trecut.

Ceapa, spanacul, salata sau usturoiul se regăsesc deja pe tarabele din piețe, fiind plantate în toamna anului 2024.

Temperaturile din solarii sunt mai ridicate față de cele de afară, ceea ce a ajutat legumele românești să fie gata de vânzare. „ Am avut parte de un ianuarie foarte călduros şi a forţat toate legumele care erau plantate la această dată. Acum spanacul este de recoltat", a explicat Cosmin Dragu, producător.

Citește și: Cum se păstrează corect murăturile și gemurile pe timpul iernii. Care este temperatura ideală pentru dulcețuri si murături ca să nu se strice

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Casa Națională de Pensii oferă pensionarilor bilete de tratament! Vestea cea mare a fost dată

Deși primele legume românești au ajuns pe tarabele din piețe, fermierii sunt îngrijorați de cum vor fi afectate recoltele lor de temperaturile și gerul din ultimele zile. Fermierii se gândesc cu teamă la modul în care vor fi afectate recoltele lor, deoarece acum plantele nu mai sunt la fel de rezistente, fiind mari, față de perioada în care erau mici.

„Acum este foarte, foarte frig.

Vin temperaturi extreme şi plantele fiind mari, nu sunt aşa de rezistente ca şi când erau mai mici. La ridichii şi avem şi varză va trebui să încălzim dacă temperatura în solarii scade de -2, -3 grade”, a explicat același producător, potrivit observatornews.ro.

Cât costă trufandalele

Deși legumele românești pleacă de la fermieri cu un anumit preț, acestea ajung în piață cu un preț mai crescut de intermediari şi vânzători.

Românii care fac cumpărăturile în piață sunt dispuși să plătească câțiva lei în plus pentru a se bucura de primele legume românești, ținând cont și de toată munca din spatele recoltării acestora.

„Mi se pare un preţ acceptabil, în general. Ceapă, roşii, strictul necesar. Cu munca pe care o prestează ţăranii, faţă de supermarketuri, mi se par mici preţurile”, a explicat un client.

Cu toate acestea, nu toți clienții sunt de aceeași părere. O altă persoană spune că prețurile sunt similare cu cele de anul trecut, însă tot sunt destul de mari pentru această perioadă a anului. „ Sunt cam la fel ca anul trecut, doar că sunt cam mari pentru perioadă. Eu cumpăr verdeţuri pentru mâncare, pentru ciorbe”.

Fermierii așteaptă să vadă cum se vor schimba temperaturile în perioada următoare. În cazul în care gerul nu va fi extrem, atunci roșiile românești vor începe să apară pe tarabele din piață.