Primele măsuri luate de SNSPA după dosarul penal deschis pe numele profesorului Alfred Bulai. El este acuzat de abuz în funcție în scop sexual

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 29 iul 2024, 20:51

Alfred Bulai, șeful Departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA

Sursa: alfredbulai.com

Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pe numele profesorului Alfred Bulai, fiind acuzat abuz de funcție în scop sexual. SNSPA a anunțat primele măsuri ca urmare a acuzațiilor aduse de mai multe foste studente.

Update: Luni, 29 iulie, Poliția Capitalei a inițiat un dosar penal pentru abuz de funcție în scop sexual, în urma acuzațiilor îndreptate împotriva profesorului Alfred Bulai de la SNSPA, notează Ziare.com.

Investigațiile sunt în curs de desfășurare, iar autoritățile au promis că vor lua măsuri în conformitate cu rezultatele verificărilor efectuate. Poliția Capitalei a confirmat oficial deschiderea cercetărilor și a anunțat că va continua să investigheze cu atenție toate aspectele legate de acest caz.

Conform sursei menționate anterior, SNSPA a făcut cunoscute primele măsuri ca urmare a acuzațiilor aduse de mai multe foste studente împotriva profesorului Alfred Bulai. Instituția de învățământ a subliniat că nu tolerează nicio formă de hărțuire, discriminare sau abuz și a instituit o comisie de etică pentru a analiza în detaliu situația. Până la finalizarea anchetei, Alfred Bulai va fi suspendat din funcția de director al Departamentului de Sociologie și își va întrerupe activitățile didactice. 

Știrea inițială

Sociologul Alfred Bulai, șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, este acuzat de mai multe foste studente de abuzuri sexuale.

Cine este Alfred Bulai

Potrivit unei investigații realizate de publicația Snoop.ro, Bulai ar fi cerut studentelor să se dezbrace în fața lui în cadrul unor întâlniri care aveau loc în camera sa de cazare, sub pretextul oferirii de feedback academic.

Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, fost prodecan și secretar de stat, este un nume cunoscut în media, fiind frecvent invitat ca analist politic. Acum, reputația sa este serios afectată de mărturiile tulburătoare ale fostelor studente care relatează abuzuri și manipulări sistematice.

Potrivit investigației, Bulai le chema pe studente la terase pentru a discuta despre prestația lor la cursuri, dar discuțiile alunecau rapid către subiecte intime, inclusiv viața sexuală a acestora.

În înregistrările obținute de Snoop, Bulai poate fi auzit spunând lucruri precum: „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”.

Relatările studentelor sunt înfiorătoare. Acestea povestesc cum profesorul le critica pentru lipsa de încredere în sine și le încuraja să fie „sexicioase” și să aibă curaj „să-și expună corpul”. Una dintre victime, Alexandra, care avea doar 19 ani când s-a întâmplat incidentul în 2014, a povestit că a fost manipulată să se dezbrace complet în fața profesorului: „Mi-am dat hainele jos și

mi-a zis: ‘Și chiloții’”. Ea a mai spus că Bulai i-a făcut complimente inadecvate și a încercat să o atingă în mod nepotrivit.

Profesorul neagă acuzațiile, afirmând că nu a cerut niciodată vreunei studente să se dezbrace și că nu își amintește să fi spus lucrurile care i se atribuie. Cu toate acestea, mărturiile și înregistrările obținute de Snoop sugerează altceva.

„Habar n-am de această chestiune.

Sigur este că nu s-a dezbrăcat. Nu există o asemenea cerință”, a motivat profesorul Alfred Bulai, refuzând un interviu video.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat că este prima dată când aude despre aceste acuzații și a asigurat că instituția va acționa conform legii pentru a asigura un mediu academic sigur și respectuos.

„Este prima dată când aud subiectul și vă asigur că SNSPA va acționa după lege, fără niciun fel de tresărire. Astfel de lucruri nu sunt acceptabile într-o instituție de învățământ”, spune rectorul Remus Pricopie.

Citește și: „Mă şi sperie, mă şi entuziasmează”. David Popovici, favorit la medalia de aur la 200 metri liber la JO 2024. Când se va disputa finala

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Citește și: Ziua Imnului Național al României. 176 de ani de când „Deşteaptă-te române!" a fost cântat pentru prima dată

Reacția studenților reprezentanți

Kanald.ro a luat legătura cu studenții reprezentanți din cadrul Facultății de Științe Politice a SNSPA pentru a obține reacții și comentarii suplimentare cu privire la acuzațiile aduse profesorului Alfred Bulai. Studenții au exprimat o poziție fermă împotriva abuzurilor și au cerut măsuri imediate pentru asigurarea unui mediu academic sigur.

„Chiar dacă au existat până acum sesizări ce îl vizau pe domnul profesor Bulai cu privire la același tip de acuzații, acestea erau lipsite de probe care să susțină faptele. Odată cu această anchetă apărută în mass-media, unde curajul lăudabil al acestor studente are un rol crucial în excluderea din spațiul academic a profesorului Bulai, mi-aș dori ca acesta să fie încă o dată, un semnal de alarmă pentru orice formă de abuz care se exercită de către un cadru didactic. Aceste studente sunt un exemplu de curaj și asumare, creând un precedent în care studenții dovedesc, din nou, câtă putere pot avea atunci când își cer dreptatea.”, a declarat în exclusivitate pentru kanald.ro Alexandru Rădulescu, student reprezentant în consiliul Facultății de Științe Politice.  

Cătălina Andronescu, un alt student reprezentant din cadrul consiliului Facultății de Științe Politice, a adăugat: „Această investigație este o dovadă vie de curaj și asumare. Prin urmare, din postura de student reprezentant din Consiliul Facultății de Științe Politice (SNSPA), sunt solidară cu toți studenții și studentele care au suferit de-a lungul timpului din cauza acestor abuzuri, comise de către domnul profesor Alfred Bulai. Sunt de părere că abuzul și manipularea nu au ce căuta la catedra facultății noastre. Vreau să îmi asum faptul că vom cere luarea de măsuri instituționale în privința acestui cadru didactic și ne vom asigura că vocea studenților este ascultată de către conducerea facultății, dar și de către conducerea universității. Încurajăm studenții care au trecut prin experiențe similare să ne sesizeze aceste probleme pentru că nu este normal să trăim în frică ca și studenți SNSPA.”

„Investigația susținută de către cei de la Snoop este un exemplu clar că în orice universitate, respectiv facultate, încă există abuz și manipulare.

Lucrul acesta poate să se schimbe doar dacă oamenii aflați în poziții de conducere la nivelul facultăților ar începe să asculte cu adevărat toate sesizările care se fac de către asociațiile reprezentative de studenți și cererile studenților reprezentanți.

Toate generațiile de studenți stiu ce fel de profesor este Bulai, și de când sunt în SNSPA în fiecare an primesc mesaje de la studenții FSP în care îmi povestesc toate afirmațiile cu tentă sexuală si pline de misoginism pe care le spune în cadrul cursurilor la care predă, lucru pe care l-am sesizat de fiecare data conducerii.

Am încrederea că studenții reprezentanți din consiliul Facultății de Științe Politice vor aduce în discuție toate sesizările pe care le-au făcut studenții în toți anii aceștia de când profesorul Alfred Bulai este la catedră și nu vor lăsa această situație nerezolvată.

Astfel, privim cu extrem de mult respect și solidaritate persoanele care au avut curajul și puterea să povestească public experiențele prin care au trecut.”, a declarat Andrei Petrușcă, președintele Ligii Studenților din cadrul SNSPA, într-o postare pe Instagram a asociației studențești.

Măsurile luate de conducerea universității

În urma acestor acuzații grave, conducerea SNSPA a luat măsuri rapide și a emis un comunicat oficial în care anunță acțiunile întreprinse.

„Luni, 29 iulie 2024, conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat act cu deosebită îngrijorare de acuzațiile de hărțuire sexuală și comportament abuziv, aduse prof. univ. dr. Alfred Bulai, formulate în cadrul unei investigații jurnalistice publicate recent. SNSPA are o toleranță zero pentru orice formă de hărțuire, discriminare sau abuz. Considerăm că un astfel de comportament este inacceptabil și dăunător mediului academic, punând în pericol siguranța și bunăstarea studenților noștri.

Imediat după apariția acuzațiilor în presă, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după consultarea cu președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și cu decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, s-a autosesizat și a solicitat Comisiei de Etică a SNSPA o analiză urgentă și detaliată a situației. Comisia va strânge toate probele necesare și va audia toate părțile implicate pentru a stabili faptele și va aplica sancțiunile corespunzătoare, dacă se impun.

De asemenea, rectorul SNSPA a solicitat domnului decan Cristian Pîrvulescu să convoace, în regim de urgență, Consiliul Facultății de Științe Politice, pentru a analiza situația. Rectorul SNSPA a cerut retragerea profesorului Alfred Bulai din poziția de director al Departamentului de Sociologie și suspendarea participării la activitățile didactice, pe perioada derulării analizei Comisiei de Etică a situației sesizate. SNSPA este dedicată creării unui mediu de învățare sigur și incluziv pentru toți studenții, profesorii și personalul administrativ. Vom analiza cu atenție acest caz și vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura o rezolvare corectă și transparentă. Este esențial ca toți studenții să se simtă respectați și protejați în timpul studiilor la SNSPA. Considerăm inacceptabile acțiunile care pot încălca demnitatea și integritatea studenților noștri. Vom colabora cu toate părțile implicate pentru a elucida acuzațiile și a lua măsurile adecvate, conform regulamentelor interne și legislației în vigoare.”, se arată în comunicatul emis de SNSPA.

Aceasta reprezintă un moment de cumpănă atât pentru SNSPA, cât și pentru întreaga comunitate academică din România, în eforturile de a elimina abuzurile și de a asigura un mediu educațional respectuos și sigur pentru toți studenții.

Investigația integrală poate fi urmărită pe Snoop.ro.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.