Primele simptome ale depresiei: Cum îți poți da seama că cineva suferă de această afecțiune

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 mar 2024, 01:55

Aproximativ 5% dintre adulți se confruntă cu depresia, iar numărul acestora este în creștere.

Sursa: Pexels.com

Aproximativ 5% dintre adulți se confruntă cu depresia, iar numărul acestora este în creștere.

Tot mai multe persoane se confruntă cu depresia în ultima perioadă. Iată care sunt principalele semne ale depresiei.

Care sunt primele semne ale depresiei?

Depresia este o afecțiune din spectrul afectiv care poate influența negativ calitatea vieții, imaginea de sine și în cazuri severe, poate provoca suicid. Depresia poate să apară oricând, la oricine, și poate să fie tratată în urma consultului cu medicul specialist.

Frecvent, aceasta poate fi însoțită de o stimă de sine scăzută, energie redusă, pierderea interesului pentru activități care erau plăcute anterior.

Citește și: Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit de un vecin

Din păcate depresia este a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial după bolile de inimă.

În prezent, 121 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu depresie.

Doar un număr mic de persoane conștientizează că suferă de depresie și sunt dispuși să ceară ajutor, iar posibilele motive sunt frica de stigmatizare socială, ignoranța și orgoliul personal. 

Iată principalele semne ale depresiei:

Foarte rar o persoana depresiva are toate simptomele, in general manifesta câteva simptome din următoarele:

- O stare de spirit proastă, în mod continuu;

- Senzație de neajutorare;

- Absența speranței pentru viitor;

- Stima de sine scăzută;

- Plâns frecvent;

- Senzația de vinovăție;

- Iritabilitate;

- Intoleranța față de ceilalți;

- Lipsa motivației;

- Lipsa interesului pentru diverse lucruri;

- Dificultatea de a lua decizii;

- Absența bucuriei față de viață;

- Senzația continuă de anxietate;

- Gânduri suicidale și de vătămare fizică;

- Mișcări lente și vorbit lent/încet;

- Schimbări ale apetitului;

- Scăderea în greutate sau foarte rar creșterea în greutate;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Constipație;

- Dureri de cap;

- Amețeli;

- Durere musculară și/sau articulară;

- Lipsa energiei;

- Un libido scăzut;

- Anomalii ale ciclului menstrual;

- Probleme de somn;

- Evitarea contactului cu familia/prietenii;

- Neglijarea pasiunilor sau hobby-urilor;

- Dificultăți în realizarea sarcinilor legate de muncă sau casă.

Cum arată depresia atunci când nu știi că o ai?

Depresia diferă foarte mult de la o persoană la alta. Spot fi două persoane diferite care nu împart același simptom comun.

Aceasta se manifestă progresiv. Pot apărea mici schimbări de dispoziție de la zi la zi, insesizabile persoanei care le manifestă, mai ales dacă nu știe la ce să fie atentă. Dacă semnele depresiei sunt ignorate pentru multa vreme, este posibil să te trezești într-o zi și să nu te recunoști.

Chiar dacă acestea se manifestă progresiv, noile simptome pot apărea și la diferențe de câteva luni. Poți fi depresiv fără să conștientizezi acest lucru, în urma unei situații dificile care apare în viața ta cum ar fi: pierderea locului de muncă, o despărțire, decesul unei persoane dragi. Persoanele care se confruntă cu asta simt nevoia de izolare, au insomnii, dezechilibre alimentare și stări anxioase. Depresia nu este condiționată de un eveniment concret, însă poate fi stimulat de unul.

Cauzele depresiei

Din păcate femeile prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie, acest lucru poate fi explicat și prin dublarea stresului, pe de o parte stresul profesional, pe de alta parte stresul familial, grija față de propria familie.

Singurătatea este un factor important al depresiei, iar dacă singurătatea este însoțită de stres, epuizare fizică și psihică lucrurile se complică și mai mult.

Cum poate fi tratată depresia?

Depresia nu se tratează cu calmante sau cu somnifere, ci există medicamente speciale pentru aceste simptome, care se dau doar cu prescripție medicală.

Citește și: Ce obiceiuri negative poate aduce perioada adolescenței și ce pot face părinții pentru a preveni acest lucru

Tratamentul împotriva depresiei are trei dimensiuni:

- pe de o parte este vorba despre eliminarea simptomelor și readucerea pacientului într-o stare cât mai apropiată de normal (această etapă durează între 9-12 săptămâni);

- pe de altă parte este vorba despre prevenirea recăderilor (tratamentul trebuie făcut, cel mai adesea, cel puțin 6 luni);

- în ultimul rând, este vorba despre tratamentul de întreținere care are rolul de a împiedica apariția unui nou episod depresiv. Această formă de tratament se poate întinde pe o durată de 1-3 ani.

Astfel, tratamentul împotriva depresiei este îndelungat și trebuie respectat ca atare.

De asemenea, pacientul poate apela la psihoterapie. Psihoterapeutul îl ajută pe pacient să-și înțeleagă mai bine gândurile, stările, emoțiile, sentimentele și îi recomandă măsuri de îmbunătățire a relațiilor cu persoanele din jur.

Nu încerca să tratezi singur depresia, iar la primele simptome adresează-te unui specialist. Încearcă să discuți despre ceea ce simțiți cu cei din jurul tău.

Atunci când te confrunți cu depresie este important să: Faci sport, petreci timp în aer liber, petreci timp cu prietenii, să adopți o alimentație sănătoasă pe bază de fructe și legume, să eviți excesul de alcool sau medicamente și cel mai important să încerci să eviți stresul și să respecți orele de somn.

Sursă: wikipedia.org