Orele de liniște în România sunt prevăzute de Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Nerespectarea orelor de liniște constituie contravenție și se pedepsește cu amenzi care ajung până la 6.000 de lei.
Care sunt orele de liniște în România
Orele de liniște în România sunt stabilite prin Legea 61/1991 și trebuie respectate atât de către persoanele fizice, cât și de cele juridice.
Legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:
- tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
- tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe
- organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice
Amenzile pentru săvârșirea de fapte de tulburare a liniștii publice pot să varieze între 100 lei si 6000 lei, în acord cu prevederile din Legea nr. 61/1991. Mai pot presupune retragerea autorizației de funcționare pentru localuri publice și alte spații in care s-au săvârșit faptele prezentate mai sus, amendarea persoanelor juridice implicate, confiscarea de bunuri și lucruri care au fost implicate în săvârșirea de fapte care dus la tulburarea liniștii publice.
În cazul in care contravențiile care vizează tulburarea liniștii publice prin muzică, zgomote, larmă, organizarea de petreceri private in spatii publice fără autorizație, se repetă într-un interval de 24 de ore de la constatarea faptei, se vor aplica următoarele sancțiuni:
Amendă de la 500 lei la 1500 lei sau prestarea a 50-100 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii publice prin strigăte, alarme, alte zgomote deranjante;
Amendă de la 2000 lei la 3000 lei sau prestarea a 70-120 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 si 13:00-14:00 prin zgomote, muzica dată tare, larmă;
Amendă de la 3000 lei la 6000 lei sau prestarea a 100-150 ore de activități în folosul comunității pentru organizarea de petreceri private în corturi și alte tipuri de amenajări, în exterior, în apropierea imobilelor de locuințe și cu carater social, fără autorizație și drept.
Sursă: ad-avocat.ro