Primii dințișori se pregătesc să erupă? 4 lucruri de care vei avea nevoie

Author: Lavinia Medrea

Primele luni împreună au trecut aproape fără să-ți dai seama și acum te pregătești pentru o nouă etapă importantă din viața bebelușului tău: apariția primilor dințișori. Trebuie să te asiguri că știi cum să îi îngrijești corect, dar și să găsești soluții pentru calmarea durerilor și disconfortului cauzat de erupția dentară. În acest articol, îți vom spune care sunt câteva dintre lucrurile de care vei avea pentru a avea grijă de dințișorii celui mic și a-l ajuta să treacă mai ușor prin acest proces.

1. Periuță de dinți pentru bebeluși

Periajul dentar trebuie să devină o rutină zilnică pentru cei mici încă de la apariția primilor dințișori. De aceea, vei avea nevoie în primul rând de o periuță de dinți special concepută pentru bebeluși. Aceasta trebuie să aibă peri moi și un cap mic, precum și un mâner ergonomic.[1][2]

O periuță de dinți bine aleasă poate transforma ritualul spălatului pe dinți într-o experiență mai distractivă și mai ușoară pentru toți cei implicați.

2. Pastă de dinți pentru bebeluși

Un alt lucru de care vei avea pentru a îngriji corespunzător noii dințișori ai bebelușului tău este o pastă de dinți. În general, se recomandă alegerea unei paste de dinți care conține fluor, deoarece acesta ajută la prevenirea cariilor dentare. Cu toate acestea, cantitatea de fluor din pasta de dinți trebuie să fie adecvată vârstei copilului, astfel încât este indicat să se consulte un medic stomatolog pediatru înainte de a face o astfel de alegere. De asemenea, este important ca pasta de dinți să aibă un gust plăcut, pentru a încuraja copilul să se spele pe dinți.

Atenție! Nu este necesar să utilizezi o cantitate mare de pastă de dinți. Începe cu o cantitate mică, cam cât un bob de orez.[1][2]

3. Inele gingivale

Inelele gingivale pot fi foarte utile atunci când bebe se confruntă cu durerile atât de des asociate cu erupțiile dentare. Acestea sunt fabricate din materiale sigure pentru bebeluși și sunt ușor de ținut în mânuțe. De obicei, au suprafețe texturate, care ajută la masajul gingiilor și pot fi folosite calde sau reci, după ce au fost ținute la frigider (nu congelator). Unele au lichid în interior, altele nu.[1]

Ai la dispoziție o gamă largă de inele gingivale pentru bebe din care poți alege. Trebuie doar să îți dai seama pe care le preferă bebelușul tău.

4. Gel gingival

Gelul gingival este un alt produs special conceput pentru a ameliora durerea și disconfortul cauzate de erupția dentară, permițând astfel bebelușilor să depășească această etapă cu mai puțin stres și plâns. Ingredientele active din gel au capacitatea de a diminua temporar senzația de durere și de a ajuta la reducerea umflăturilor și a roșeții.

Aplicarea gelului gingival este un proces simplu, dar necesită o anumită atenție. În primul rând, trebuie să te asiguri că mâinile tale sunt curate. Apoi, folosind un deget, aplică un strat subțire de gel pe gingiile bebelușului și masează ușor. Respectă instrucțiunile producătorului sau recomandările medicului pediatru când vine vorba de cantitatea de gel utilizată și numărul de reaplicări permise.[1]

Erupția dentară la bebeluși este un proces natural, dar poate fi dificil pentru părinți și copii deopotrivă. O periuță de dinți și o pastă de dinți pentru bebeluși atent alese te vor ajuta să te asiguri că dințișorii bebelușului tău beneficiază de cea mai bună îngrijire încă de la început, dar și că acesta se obișnui de la vârste mici cu faptul că este important să se spele pe dinți de două ori pe zi. Inelele gingivale și gelul gingival se pot dovedi foarte utile pentru a atenua disconfortul și durerea celui mic, dar ai grijă să le folosești corect. Pe lângă cele menționate mai sus, vei mai avea nevoie de ceva: multă răbdare și calm!

Bibliografie:

1. Watson, Stephanie. „Caring for Your Baby’s Teeth”, WebMD, 2 Nov. 2021, www.webmd.com/parenting/baby/caring-babies-teeth. Accessed 9 Nov. 2023

2. „Looking after Your Baby’s Teeth”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/looking-after-your-babys-teeth/. Accessed 9 Nov. 2023.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.