După cucerirea de către Azerbaidjan a regiunii Nagorno-Karabah, locuită în principal de armeni, primii refugiați au ajuns în Armenia. Ministrul de externe Mirsoja a cerut o misiune ONU în Nagorno-Karabah. după victoria militară a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, primii refugiați din regiunea Caucazului au ajuns în Armenia. Aproximativ 40 de persoane au ajuns în satul de frontieră armean Kornidsor, a anunțat administrația provinciei Zyunik. Aceștia au fost însoțiți de forțele rusești de menținere a păcii din Karabakh.
120.000 de rezidenți armeni în Nagorno-Karabah
De partea armeană, oamenii așteptau de câteva zile sosirea refugiaților din Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul recâștigase săptămâna aceasta controlul total asupra regiunii, în urma unei ofensive. De atunci, a crescut și îngrijorarea internațională cu privire la soarta celor aproximativ 120.000 de locuitori armeni din Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul vrea să reintegreze zona. Armenii din Karabah se tem de expulzare sau, după decenii de conflict, de răzbunare din partea Azerbaidjanului condus autoritar. Șeful guvernului armean, Nikol Pashinyan, declarase anterior că țara sa se pregătește pentru sosirea a zeci de mii de refugiați.
secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit unui purtător de cuvânt, i-a transmis lui Pashinyan, într-o conversație telefonică, "profunda îngrijorare" a Washingtonului pentru etnicii armeni din Nagorno-Karabah. Blinken a afirmat, potrivit Washingtonului, că Statele Unite au îndemnat Azerbaidjanul să "protejeze civilii" și să "respecte drepturile omului și libertățile fundamentale ale locuitorilor din Nagorno-Karabah".Soldații armeni răniți în Nagorno-Karabah au fost aduși în Armenia cu ambulanțe. Convoiul a fost însoțit de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), a anunțat Ministerul armean al Sănătății. Se vorbește de 23 de răniți. Sâmbătă, CICR ajutase la transportul soldaților răniți din mai multe regiuni din Karabah către capitala Stepanakert.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Armenia solicită o misiune ONU
Armenia cere o misiune ONUÎn lupta pentru viitorul armenilor din Nagorno-Karabah, Armenia a cerut în Azerbaidjanul vecin o misiune ONU pentru această regiune. Națiunile Unite trebuie să trimită imediat trupe pentru a "monitoriza și evalua situația drepturilor omului și a securității pe teren", a declarat ministrul armean de externe, Ararat Mirsojan, în cadrul dezbaterii generale a ONU de la New York.Mirsojan
a acuzat ONU de inacțiune. "Evoluțiile cu adevărat devastatoare" din regiune au arătat că problemele nu pot fi rezolvate "doar prin declarații și apeluri generale", a declarat Mirsojan.Enclava Caucaziană Nagorno-Karabah, disputată de mult timp între cele două foste republici sovietice Armenia și Azerbaidjan, aparține Azerbaidjanului, predominant musulman, în conformitate cu dreptul internațional, dar este locuită de o majoritate de armeni creștini. În 1991, Nagorno-Karabah s-a declarat independent în urma unui referendum nerecunoscut la nivel internațional, care a fost boicotat de minoritatea azeră.În contextul conflictului din Nagorno-Karabah, premierul armean Pashinyan a sugerat o schimbare a politicii externe care să se îndepărteze de Rusia. Alianțele de securitate actuale ale Armeniei sunt "ineficiente" și "insuficiente" în ceea ce privește protejarea securității și intereselor naționale, a declarat Pashinyan într-un discurs televizat. De asemenea, șeful guvernului a pledat pentru ca Armenia să adere la Curtea Penală Internațională (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.Armenia este membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un grup dominat de Rusia și format din șase foste state sovietice. Statutul CSTO prevede că un atac asupra unei țări membre este considerat un atac asupra tuturor țărilor membre. Armenia a sperat la sprijinul alianței militare în conflictul cu Azerbaidjanul privind Nagorno-Karabah, dar Rusia a susținut că însuși guvernul de la Erevan a recunoscut Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului și a refuzat să ajute Armenia. Pashinyan a pledat pentru o "reconstrucție" și o "completare" a "instrumentelor existente ale securității externe și interne a Armeniei" și a făcut apel la cooperare cu toți acei parteneri "care sunt deja în favoarea unor măsuri reciproc avantajoase". Referindu-se la CPI, Pashinyan a declarat că decizia nu a fost "îndreptată împotriva OTSC și a Federației Ruse". Mai degrabă, a fost vorba despre securitatea Armeniei.
Citește și: Interzicerea exportului de motorină de către Rusia poate fi un alt atac la Europa!
Citește și: Ucraina raportează uciderea unor ofițeri de marină ruși
Citește și: Soldați ruși uciși în Nagorno-Karabah!