Primul avion pe baza de combustibil bio e gata sa-si ia zborul

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 09:37

Ati crezut pana acum ca uleiul alimentar e bun doar pentru prajit cartofi? V-ati inselat amarnic! O companie aeriana britanica a gasit o modalitate prin care uleiul vegetal sa poata fi intrebuintat ca si combustibil pentru avioane.

Thomson Airways a programat o cursa de la Birmingham la Arrecife, iar combustibilul aparatului de zbor o reprezinta un amestec de ulei rezidual si kerosen. Zborul a fost programat inca din iulie anul curent, dar nu primisera aviz favorabil in urma testelor efectuate.

Incercarea companiei de a introduce un asemenea tip de combustibil este indrazneata, insa studiile si cercetarile stiitifice din ultima vreme indica faptul ca uleiul rezidual, folosit in activitatile casnice obisnuite ar putea deveni combustibilul de maine.


Thomson Airways sustine ca un astfel de combustibil are potentialul de a reduce emisiile de gaze si noxele cu pana la 80% si estimeaza ca in urmatorii trei ani tot mai multe companii vor opta pentru el.

Costurile sunt, insa, destul de ridicate in prezent, mai mari decat in cazul kerosenului, ceea ce impiedica companiile sa foloseasca acest amestec ingenios. Pe viitor, insa, se vor gasi solutii deoarece acest combustibil reduce semnificativ emisiile de CO2.


Thomson Airways tine sa isi linisteasca clientii in privinta sigurantei zborului. Totul va decurce ca si pana acum, doar ca de data aceasta mediul inconjurator va fi protejat.

 

Taguri: