Pe lângă Ministerul Sănătății, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că un caz de hepatită necunoscută la copii a fost depistat în România. Conform ultimelor date raportate, minim 169 de cazuri au fost găsite, până acum, în 12 ţări.
A fost găsit primul caz de hepatită acută severă cu origine necunoscută în România. Este vorba despre un copil de cinci ani
„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de cinci ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.
Conform Ministerului Sănătății, Biroul Regional OMS pentru Europa a depistat, până la data de 21 aprilie, un total de 169 de cazuri de hepatită acută severă cu origine necunoscută, însemnând că nu au fost găsite virusurile hepatitice cunoscute până în prezent, găsite la copii cu vârsta între o lună şi 16 ani. Cel puţin un copil a decedat iar 17 au avut nevoie de transplant de ficat.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cazurile acestea, potrivit Ministerului Sănătății, au prezentat insuficienţă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică şi icter, potrivit România TV.
De asemenea, la 74 de cazuri de hepatită a fost găsit și adenovirusul F41.
Citeste si: Cum se transmite hepatita?
„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate”, a transmis Organizația Mondială a Sănătății, într-un
„Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice şi pentru a elimina speculaţiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinţilor din România”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.