Primul caz de virus West Nile confirmat în București: Un bărbat din capitală a fost infectat de un țânțar

Autor: Andrei Costanda

Primul caz de virus West Nile a fost confirmat în București

Sursa: PixaBay

Un bărbat din București, aflat în grupa de vârstă 60-69 de ani, a fost confirmat ca primul caz de infecție cu virusul West Nile din acest sezon, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, începând cu data de 3 iunie 2024, a fost confirmat primul caz de infectare în București.

Primul caz de virus West Nile în București

Cazul a fost înregistrat până la data de 25 iulie 2024, iar persoana infectată este un bărbat din Capitală, cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani.

Începând cu 3 iunie 2024, autoritățile sanitare din România au inițiat perioada anuală de supraveghere a infecțiilor cu virusul West Nile. În această perioadă, se monitorizează atent evoluția cazurilor de infecție, ținând cont de faptul că virusul este transmis în principal prin înțepăturile de țânțari infectați.

Pentru a preveni răspândirea infecției cu virusul West Nile, medicii și specialiștii INSP recomandă următoarele măsuri de precauție:

  1. Evitarea expunerii la țânțari: Persoanele sunt sfătuite să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales în zonele și perioadele cu activitate crescută a țânțarilor.
  2. Utilizarea repelentelor: Aplicarea de substanțe chimice repelente pentru țânțari pe pielea expusă și pe îmbrăcăminte poate reduce semnificativ riscul de înțepături.
  3. Protejarea locuințelor: Montarea plaselor de protecție la ferestre pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor în case este o măsură esențială de protecție.
  4. Gestionarea apei stătute: Este important să se asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și îndepărtarea recipientelor cu apă stătută, unde țânțarii își pot depune ouăle.
  5. Menținerea curățeniei: Îndepărtarea gunoiului menajer din jurul casei poate reduce locurile de reproducere pentru țânțari.

INSP subliniază importanța vigilenței și a informării continue a populației cu privire la măsurile de prevenție.

Educarea publicului despre riscurile infecției cu virusul West Nile și despre modurile eficiente de protecție poate contribui semnificativ la reducerea numărului de cazuri.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Citește și: Relația deteriorată dintre Miley Cyrus și tatăl său. Înregistrări ascunse ale lui Billy Ray Cyrus au ieșit la iveală: „O desfrânată!”

Citește și: Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”

Simptome și tratament

Virusul West Nile poate provoca simptome variate, de la forme ușoare asemănătoare unei gripe, până la manifestări severe, cum ar fi encefalita sau meningita. Cele mai multe persoane infectate nu prezintă simptome evidente, însă, în cazurile severe, este necesară intervenția medicală promptă.

Pentru formele ușoare ale bolii, tratamentul este de obicei simptomatic, incluzând administrarea de analgezice și antipiretice. În cazurile severe, poate fi necesară spitalizarea și tratamentul specific în funcție de complicațiile apărute.

Autoritățile fac un apel către populație să respecte măsurile de prevenție și să rămână informate cu privire la evoluția cazurilor de infecție cu virusul West Nile. Numai printr-un efort comun se poate asigura o protecție eficientă împotriva acestui virus și se pot reduce riscurile de îmbolnăvire.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.