Potrivit cercetatorilor, carnea crescuta in laborator, spre deosebire de cea provenita de la ferme, va fi mai sustenabila si o sursa alimentara cu impact mai redus asupra mediului. Bovinele si porcinele au o eficienta de numai 15% in transformarea proteinelor vegetale pe care le consuma in carne.
"Daca putem creste aceasta eficienta de la 15% la 50% prin cresterea carnii in laborator, ar fi un imens progres", a spus profesorul Post.
Pornind de la celule stem de bovine, cercetatorii olandezi au crescut fibre musculare de pana la trei centimetri lungime si jumatate de centimetru grosime. Fibrele sunt exersate in timpul cresterii, la fel ca muschii reali, prin indoire si intindere in vasele de cultura, si se hranesc dintr-un lichid ce contine proteine vegetale si alti nutrienti, echivalent cu dieta unei bovine.
Culoarea actuala a muschiului crescut in laborator este roz-galbui palid, intrucat nu contine sange, dar profesorul Post intentioneaza sa-i imbunatateasca aspectul.
Pentru a asigura grasimea, un element esential unui burger real, sunt crescute si astfel de celule in laborator, iar ulterior vor fi tocate impreuna cu fibrele musculare.
"Am inceput acest proiect in urma cu circa sase ani si ma astept sa treaca alti 10-20 de ani inainte sa putem producem astfel de carne in cantitate mare", a spus Post.
O persoana bogata ramasa anonima a finantat proiectul cu un grant de 250.000 de euro si ar urma sa asigure fonduri in continuare dupa producerea primului burger in octombrie.
Consumul de carne la nivel global este estimat sa creasca cu circa 50% pana in 2050, in timp ce cresterea animalelor genereaza deja 18% din emisiile de gaze de sera cauzate de om la nivel global, a afirmat, la reuniune, Patrick Brown, profesor de biochimie la Universitatea Stanford din California.