Primul jetpack testat în România: Salvamontiștii din Alba au redus timpul de intervenție de la 90 de minute la 2 minute

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 22 mai 2024, 21:48

Folosirea aparatului de zbor a arătat o diferență majoră a timpului de intervenție, de la 90 minute la 2 minute.

Sursa: Facebook ISU Alba

Salvamontiștii din Alba au testat primul rucsac zburător pentru a facilita timpul de intervenție.

Salvamontiștii din România au realizat o premieră națională spectaculoasă prin testarea unui aparat de zbor individual, cunoscut sub numele de jetpack, care promite să revoluționeze intervențiile de salvare montană. Luni, în cadrul unui exercițiu desfășurat la Rimetea, județul Alba, un specialist al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a demonstrat potențialul acestui echipament inovator în transformarea modului de intervenție în situații de urgență montană.

Premieră în România

Pentru prima oară în România, un jetpack – un rucsac cu propulsoare – a fost testat într-un exercițiu de salvare montană. Acest test face parte dintr-o serie de exerciții menite să îmbunătățească rapiditatea și eficiența intervențiilor salvamontiștilor. Imaginile impresionante, asemănătoare celor din filmele de acțiune, au fost capturate la Rimetea, arătând capacitățile extraordinare ale acestui dispozitiv.

Produs de compania britanică Gravity Industries, jetpack-ul este dotat cu cinci propulsoare și poate ridica un adult la zeci de metri înălțime, atingând o viteză maximă de 60 km/h.

Prețul acestui echipament începe de la aproximativ 450.000 euro plus TVA, dar pentru început, acesta ar putea fi închiriat de Salvamont România, conform TVR Info.

Testul a demonstrat o reducere spectaculoasă a timpului necesar pentru intervenții. Un traseu montan dificil, care ar fi durat 90 de minute pe jos, a fost parcurs în doar două minute cu ajutorul jetpack-ului. Acest lucru reprezintă un avantaj enorm în situațiile de urgență, unde fiecare minut contează pentru salvarea vieților.

Citește și: Femeia lovită din senin pe o stradă din Capitală! Atacatorul s-a făcut nezăvut| IMAGINI

Citește și: Două tinere și-au făcut selfie rănite după ce tocmai fuseseră implicate într-un accident rutier de proporții! Totul s-a întâmplat într-un oraș din Mexic

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Eficiență sporită în intervențiile din România cu noua aparatură

Richard Browning, fondatorul și pilotul șef de testare al Gravity Industries, a declarat: „În cadrul acestui exercițiu vom testa inovatorul sistem al Gravity Industries, rucsacul cu care persoanele pot zbura. E o plăcere să fiu aici. Abia aștept să fac acest exercițiu și să zbor foarte repede pe acest munte.”.

Conform scenariului exercițiului, pilotul jetpack-ului s-a ridicat de la sol pentru a salva o persoană rănită într-o drumeție în masivul Piatra Secuiului. Zborul a fost filmat și transmis live pe Facebook, oferind publicului o privire directă asupra modului în care acest echipament poate fi utilizat în misiuni de salvare.

Un reprezentant al DSU a explicat: „Rucsacul zburător produs de o companie britanică este dotat cu cinci propulsoare și poate ridica un adult în aer până la câteva zeci de metri înălțime.

Echipamentul de zbor poate fi folosit atât pentru survolul la joasă înălțime în zone montane, cât și peste suprafețe de apă sau în spațiul urban.”.

Raed Arafat, șeful DSU, a subliniat importanța pregătirii adecvate pentru utilizarea acestui echipament: „Persoana care se deplasează va avea o limită destul de serioasă a echipamentelor pe care poate să le ia cu el. Scopul lui principal este să ajungă cineva să acorde primul ajutor rapid până ajunge fie elicopterul, fie echipajul care vine terestru.” .

Salvamontiștii care vor folosi jetpack-ul au nevoie de o pregătire intensă. Sabin Cornoiu, de la Salvamont, a explicat: „Cursul care se face pentru a opera un astfel de aparat durează patru săptămâni, dar în primul rând e nevoie de o bună pregătire a salvatorului, pentru că acest salvator va merge în munte, va trebui să lucreze acolo, va trebui să-și caute locuri de unde să aterizeze și din care să poată zbura.”.

Prețul unui astfel de aparat de zbor pornește de la 380.000 de lire sterline și este deja folosit în Marea Britanie și Irlanda. Testarea jetpack-ului în România deschide drumul pentru noi metode de intervenție în salvarea montană, promițând o eficiență și rapiditate nemaiîntâlnite până acum.

Urmăriți totul în materialul video de mai jos: