Primul laborator din România de extragere a cocainei a fost găsit în Bihor. Columbieni, israelieni și români erau implicați

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 12 apr 2023, 01:45

Primul laborator din România de extragere a cocainei a fost găsit în Bihor 

Sursa: Captură YouTube

Primul laborator din România de extragere a cocainei a fost găsit în Bihor. Acesta era organizat într-o cabană ce era departe de ochii lumii, iar cinci membri au fost prinși în flagrant de către procurorii DIICOT.

România a avut primul laborator de extragere a cocainei din România. Acesta era localizat în județul Bihor, în comuna Zece Hotare, într-o cabană retrasă. DIICOT și Poliția Română au intervenit și i-au prins în flagrant pe cei cinci oameni care erau implicați.

Când a fost înființat primul laborator de extragere a cocainei

Conform romaniatv.net, citând Ebihoreanul, grupul infracțional își desfășura activitatea din luna iunie a acestui an și, timp de aproximativ o lună, a funcționat fără încetare, până când oamenii legii au intervenit.

Laboratorul a fost pus pe picioare de: un israelian, doi columbieni și doi români.

Mai mult decât atât, DIICOT și Poliția Română i-au prins pe cei cinci vinovați în timp ce extrăgeau cocaina din cafea, pe cale chimică. Conform estimărilor, cocaina descoperită are valoarea de 200.000 de euro.

Începând cu data de 1 iulie, membrii columbieni și cei români ar fi adus în România aproximativ șase kilograme de cocaină.

Substanțele au ajuns în Uniunea Europeană pe cale aeriană cu ajutorul celor doi columbieni.

Citeste si: Ce substanțe a consumat, de fapt, Bogdan, tânărul care a murit la Saga Festival. Combinația care i-a fost fatală, potrivit medicilor

De asemenea, aceștia nu s-ar fi ocupat doar de aducerea drogurilor în România, ci se ocupau și de extragerea cocainei din mărfurile care circulau legal prin lume.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În urma percheziției realizate, a fost descoperit și, totodată, ridicat un calup presat de 1 kilogram, alcătuit din procaină, 148 de grame de cocaină maronie ce nu fusese încă supusă procesului de cristalizare, dar și un amestec de cafea și de cocaină ce cântărea

5 kilograme.

Mai mult decât atât, la fața locului au mai fost descoperite: aproximativ 40 de litri de substanță maronie (un amestec de substanțe chimice care ajuta la extragerea cocainei din cafeaua măcinată), mai multe recipiente de plastic ce erau folosite pentru extragerea cocainei, un litru de acetonă, zece pungi de cafea sigiliate, dar și o canistră de 20 de litri de benzină.

Ce au declarat oamenii lege despre acțiunea infracțională

„În perioada 30 iunie – 6 iulie 2022, membrii grupului infracțional organizat ar fi efectuat demersuri, în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operațiunilor de extracție a drogurilor, respectiv achiziționarea substanțelor chimice necesare și a vaselor de reacție. De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceștia ar fi închiriat o cabană, aflată în afara zonelor locuite din județul Bihor”, au declarat procurorii DIICOT.

„Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 5 persoane, doi cetățeni columbieni, doi cetățeni români și un cetățean israelian, stabilit în București. În cursul zilei de astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 5 persoane.

Citeste si: S-a aflat cine este tânărul care a murit la Festivalul SAGA din cauza unei supradoze de droguri

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La operațiune, au participat ofițerii antidrog din cadrul D.C.C.O. – Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Oradea și Cluj-Napoca și luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. La acțiune, au participat jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției Române.