Primul oraș din Europa care a introdus certificatul verde pentru transportul public. Unde nu mai au voie nevaccinații să meargă cu autobuzul

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 29 oct 2021, 11:50

Primul oraș care a introdus certificatul verde pentru transportul public

Sursa: PixaBay

Certificatul verde a devenit obligatoriu într-un oraș, inclusiv pentru transportul public. Unde a fost introdusă aceasă restricție?

Primăria capitalei ucrainene Kiev a anunţat joi, 28 octombrie, i ntroducerea unui permis sanitar pentru transportul public şi restaurante, drept răspuns la „deteriorarea bruscă” a situaţiei epidemice, potrivit AFP.

Citeste si: Ultimă oră! Președintele CNCD sustine că certificatul verde e ilegal în România

Certificatul verde pentru transportul public

Începând de luni, 1 noiembrie, certificatului verde va fi obligatoriu î n Kiev pentru accesul în mai multe locuri publice, inclusiv în transportul comun. 

Autoritățile au luat această măsură din cauza că în ultima perioadă cazurie de coronavirus au crescut semnificativ. Astfel, decizia de a introduce noi restricții a fost aprobată, pentru a limita răspândirea virusului și pentru a proteja cetățenii.

Citeste si: Alexandru Rafila a făcut anunțul despre certificatul verde: „Creează mai multe probleme decât generează soluţii”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Introducem aceste restricţii severe pentru a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă primarul din Kiev, Vitali Kliciko.

Totodată, cetățenii din Kiev vor fi obligați să prezinte certificatul de vaccinare anti-COVID sau un test PCR negativ pentru a intra în restaurante, centre comerciale, săli de sport, cinematografe, hoteluri şi anumite structuri guvernamentale. Aceeaşi obligaţie va fi impusă pentru utilizarea transportului în comun, în special metroul oraşului.

Respectarea sa va fi controlată în mod aleatoriu de poliţişti, a precizat Vitali Kliciko.

Restricții impuse pentru funcționarea grădinițelor și a școlilor

Mai mult, primarul din Kiev, Vitali Kliciko, a declarat că grădiniţele vor funcţiona numai dacă toţi angajaţii sunt vaccinaţi, în timp ce unităţile din ciclul secundar vor trebui să treacă din nou la cursuri la distanţă.

Citeste si: Când trebuie să faci doza a treia de vaccin anti-COVID-19, în funcție de tipul vaccinului pe care l-ai făcut

„Vaccinaţi-vă, vă rog, protejaţi-vă şi protejaţi-i pe cei apropiaţi”, a mai spus Kliciko, într-un moment în care numai un sfert dintre ucraineni s-au inoculat împotriva COVID, potrivit Agerpres.

De asemenea, primarul orașului cu aproape 3 milioane de locuitori şi-a exprimat îngrijorarea privind saturaţia spitalelor din capitală. Oraşul dispune de 6.000 de paturi pentru bolnavii de coronavirus, dar 63% sunt deja ocupate şi în anumite spitale, această cifră atinge de la 99 până la 100%, potrivit spynews.ro.