„Probabil că de foame și-au mâncat hainele”. Ce au găsit medicii în stomacul bătrânilor maltratați în „azilele groazei”. Victimele de abia dacă primeau de mâncare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 iul 2023, 12:43

Meniul pe care îl aveau vârstnicii din „azilele groazei”

Sursa: Unsplash

„Azilele groazei” au făcut ocolul internetului în aceste zile, iar meniul cu care bătrânii erau serviți este greu de imaginat.

Controalele efectuate în ultimele săptămâni la zeci de azile de bătrâni din țară au scos la iveală mai multe nereguli. Chiar foștii angajați ai azilelor în care bătrânii erau agresați și jefuiți povestesc despre meniul de groază pe care îl aveau vârstnicii.

Citește și: „Nu este al meu și nici casa nu este a mea'' Ilan Laufer, declarații exclusive despre căminul de bătrâni care funcționa fără autorizație

Meniul pe care îl aveau vârstnicii din „azilele groazei”

Un infirmier ce a lucrat într-un azil, dar a lucrat și sub acoperire pentru DIICOT, a transmis care era meniul cu care trebuiau să se mulțumească miile de vârstnici. În centrele din Voluntari și Afumați, bătrânii erau hrăniți cu ciorbă lungită cu apă, pâine cu margarină și câte o felie de parizer, azile în care coordonatorul primea aproximativ 3.700.000

de lei din banii publici pentru a avea grijă de acești oameni. 

Pentru centrele conduse de Ștefan Godei și Cristina Dumitru s-a aflat meniul pentru care ar fi trebuit să atribuie 22 de lei pe zi. Pe lângă faptul că mâncarea era puțină și nu reușea să potolească foamea nimănui, puțina mâncare era de proastă calitate, bazat în mare parte pe margarină și zacuscă. 

Infirmierul ce lucra pentru DIICOT a realizat un raport cu privire la meniul zilei de 20 aprilie, iar la centrele din Voluntari și Afumați angajatele „pregătiseră deja masa: 28 de mere

ofilite, câte unul pentru fiecare pacient, 4 felii de pâine cu margarină și zacuscă, dintre care una avea o felie de drob, iar a 5-a felie de pâine era goală, pe fiecare farfurie. Era pregătită și o oală de ceai, de aproximativ 10 litri, care conținea 7 pliculețe de ceai’, conform referatului, potrivit romaniatv.net.

Ba chiar mai mult, angajatele azilului îi spuneau adesea acestuia să nu umple toată cana de ceai, „deoarece nu va ajunge pentru toată lumea”.

Masa de seară nu arăta nici aceasta mai bună, infirmierul povestește cum a reușit să pregătească „cu Sandu (Alexandru Cristea, şi el angajat al centrului – n.r.), care a pus la fiert 28 de ouă, iar eu – 75 de crenvurști (ARO), câte doi și jumătate pentru fiecare dintre pacienți și i-am chemat la masă. În jurul orelor 20.00, aceștia au mers la culcare’. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Medicii de la Spitalele de Urgență Floreasca și Gerota ce au avut grijă de vârstnicii din „azilele groazei” au făcut declarații stupefiante. „Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele.

Probabil că de foame și-au mâncat hainele….’, a declarat un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. 

Citește și: Noi descoperiri despre ,,azilele groazei": 11 unități au fost închise iar activitatea altor 25 a fost suspendată, la nivel național

Gustarea pe care o așteptau vârstnicii 

Nu doar azilele din Voluntari și Afumați au fost problematice, și la Casa Cora, deținută de Cristina Dumitru, unde același infirmier colaborator al DIICOT s-a angajat în luna mai 2023, iar acesta a dezvăluit că meniurile nu sunt mai bogate față de alte azile. Acesta a povestit că majoritatea oamenilor ce trăiau acolo erau slăbiți prezentând semnalmente asemănătoare unor persoane subnutrite.

Micul dejun al acestui centru pentru bătrâni era format din „patru felii de pâine: una cu pateu, una cu parizer, una cu brânză dulce, una cu margarină, plus ceai.  Le-am dat celor care nu se pot deplasa feliile de pâine la pat. Menționez că aceștia nu au primit ceai deloc. În jurul orelor 11.00, pacienții au primit o gustare alcătuită din 3 biscuiți populari și un măr”.

Deși oamenii primeau foarte puțină mâncare, angajații centrelor sustrăgeau „diferite cantități de carne, conserve, pâine sau alte produse, ce proveneau din cumpărături făcute din fondurile centrului sau din pachetele aduse de aparținători pentru beneficiari”.

Citește și: „Te leg cu mâinile la spate. Te injectez”. Chinurile la care erau supuși bătrânii cu dizabilități din centrele private din București, aflate prin stenograme