Controalele efectuate în ultimele săptămâni la zeci de azile de bătrâni din țară au scos la iveală mai multe nereguli. Chiar foștii angajați ai azilelor în care bătrânii erau agresați și jefuiți povestesc despre meniul de groază pe care îl aveau vârstnicii.
Meniul pe care îl aveau vârstnicii din „azilele groazei”
Un infirmier ce a lucrat într-un azil, dar a lucrat și sub acoperire pentru DIICOT, a transmis care era meniul cu care trebuiau să se mulțumească miile de vârstnici. În centrele din Voluntari și Afumați, bătrânii erau hrăniți cu ciorbă lungită cu apă, pâine cu margarină și câte o felie de parizer, azile în care coordonatorul primea aproximativ 3.700.000
Pentru centrele conduse de Ștefan Godei și Cristina Dumitru s-a aflat meniul pentru care ar fi trebuit să atribuie 22 de lei pe zi. Pe lângă faptul că mâncarea era puțină și nu reușea să potolească foamea nimănui, puțina mâncare era de proastă calitate, bazat în mare parte pe margarină și zacuscă.
Infirmierul ce lucra pentru DIICOT a realizat un raport cu privire la meniul zilei de 20 aprilie, iar la centrele din Voluntari și Afumați angajatele „pregătiseră deja masa: 28 de mere
Ba chiar mai mult, angajatele azilului îi spuneau adesea acestuia să nu umple toată cana de ceai, „deoarece nu va ajunge pentru toată lumea”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Medicii de la Spitalele de Urgență Floreasca și Gerota ce au avut grijă de vârstnicii din „azilele groazei” au făcut declarații stupefiante. „Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….’, a declarat un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.
Gustarea pe care o așteptau vârstnicii
Nu doar azilele din Voluntari și Afumați au fost problematice, și la Casa Cora, deținută de Cristina Dumitru, unde același infirmier colaborator al DIICOT s-a angajat în luna mai 2023, iar acesta a dezvăluit că meniurile nu sunt mai bogate față de alte azile. Acesta a povestit că majoritatea oamenilor ce trăiau acolo erau slăbiți prezentând semnalmente asemănătoare unor persoane subnutrite.
Micul dejun al acestui centru pentru bătrâni era format din „patru felii de pâine: una cu pateu, una cu parizer, una cu brânză dulce, una cu margarină, plus ceai. Le-am dat celor care nu se pot deplasa feliile de pâine la pat. Menționez că aceștia nu au primit ceai deloc. În jurul orelor 11.00, pacienții au primit o gustare alcătuită din 3 biscuiți populari și un măr”.
Deși oamenii primeau foarte puțină mâncare, angajații centrelor sustrăgeau „diferite cantități de carne, conserve, pâine sau alte produse, ce proveneau din cumpărături făcute din fondurile centrului sau din pachetele aduse de aparținători pentru beneficiari”.