Problemele întâmpinate de românii care au lucrat în străinătate și care vor să iasă la pensie. Din lipsa unui sistem digitalizat, problemele vor continua să crească

Author: Andreea Buinoschi

Problemele întâmpinate de românii care au lucrat în străinătate și care vor să iasă la pensie. Din lipsa unui sistem digitalizat, problemele vor continua să crească

Sursa: Istock

Românii care au lucrat în străinătate și care vor, acum, să iasă la pensie întâmpină mai multe probleme. Deoarece legislația diferă și din cauză că lipsește un sistem digitalizat, aceștia au foarte mult de furcă.

Românii care au lucrat în străinătate și care vor să iasă la pensie trebuie să se lupte cu un sistem rămas în urmă. Deși au plecat în afară pentru un trai mai bun, aceștia încă se confruntă cu problemele din țară.

Românii care au lucrat în străinătate și care vor să iasă la pensie întâmpină doar probleme

Conform Casei Naționale de Pensii, în ultimii ani, numărul dosarelor de pensionare depus de cei care au plecat la muncă în străinătate este cu 10% mai mare.

Românii plecați în Germania, în Canada, în Italia și în Spania sunt cei care au depus cele mai multe cereri, deoarece acelea sunt și țările în care cei mai mulți români își desfășoară activitatea profesională.

„Dacă facem o comparație a anilor 2019 – 2021 a fost o creștere ca în jur de 10 la sută. Avem foarte multe dosare, cei din Germania sunt plecați înainte de revoluție, la cele din Canada sunt plecați și înainte și după.

Să nu uităm că ne apropiem de persoanele care s-au născut în 1967 și acolo ne vom confrunta cu un volum foarte mare”,
a dezvăluit Mariana Șerbănescu, directorul adjunct al Casei de Pensii, pentru o televiziune din România.

Citeste si: Noi schimbări în ceea ce privește pensiile românilor. Marcel Ciolacu afirmă că efortul bugetar pentru mărirea pensiilor la 15% trece de 16 miliarde

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Procedurile de pensionare diferă de la un stat la altul, iar cel mai dificil este pentru persoanele care lucrează în alte țări decât în cele din Uniunea Europeană. Mai exact, în acest caz, persoanele care vor să iasă la pensie trebuie să se prezinte personal în România sau, dacă nu pot face acest lucru, trebuie să delege o persoană care să se ocupe cu acest lucru.

Cererile de pensionare pot fi soluționate și în doi ani

Cererile de pensionare se pot soluționa într-o perioadă cuprinsă între două luni și doi ani. Mai mult decât atât, doar în luna octombrie, peste 7.500 de cereri de pensionare au fost depuse la casele teritoriale de pensii, acestea fiind ale celor care au plecat în străinătate.

În momentul de față, aproximativ 90.000

de români care sunt stabiliți în străinătate primesc pensie și din România. De asemenea, mai mult de 96.000 de români au plecat din țară imediat după revoluție, iar, dintre aceștia, cei mai mulți aveau studii superioare.

Citeste si: Povestea cutremurătoare a unei bătrâne prinse la furat de pâine și mezeluri „Vă rog nu sunați la poliție, nu vreau să afle nepoții mei”

Suma de 100 de milioane de euro a fost alocată, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru ca sistemul de pensii să fie digitalizat, iar o parte din persoanele care au plecat în străinătate își dorește să revină în țară, după ce iese la pensie.