Proceduri în cazul unei catastrofe nucleare. Ce pași trebuie să urmezi dacă ești în România

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 mai 2023, 01:55

Ce trebuie să știm în cazul unui atac nuclear

Sursa: pexels

Amenințările făcute de Vladimir Putin cu vedere la atacul nuclear ajunge să afecteze mai mulți români.

Amenințărilecu i-au făcut pe români să înceapă să se pregătească pentru un posibil atac nuclear, să își facă provizii și să achiziționeze pastille de iodură de potasiu. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare s-au distribuit și câteva broșuri cu măsuri de precauție ce au cauzat panică asupra cititorilor.

Citeste si: Noi bombardamente au fost raportate în zona centralei nucleare de la Zaporojie

Ce proceduri se execută în cazul unei catastrofe nucleare

Sunt câteva proceduri ce trebuie respectate în momentul în care avem de-a face cu o catastrofă nucleară, pentru a ne feri de radiații cat mai mult cu putință.

Prima recomandare este ca persoanele din zona în care s-a întâmplat incidental să rămână în casă pentru a reduce expunerea la radiații, în acest mod, dacă stam în interiorul gospodăriei noastre expunerea se reduce cu 40%.

Telefoanele nu trebuie folosite pentru a nu împiedica apelurile operatorilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Dacă acest dezastru nuclear vă prinde în mașină, trebuie să închideți geamurile și sistemul de ventilație, iar după ce facem asta, părăsim zona afectată.

Dacă în timpul acestei întâmplări nucleare vă aflați afară, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic și nu uitați să vă spălați pe păr și corp pentru a îndepărta particulele de praf radioactive.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: În ce condiții ar putea Rusia să folosească armele nucleare: „Răspuns de autoapărare față de un atac”

Ultima recomandare pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de iodură de potasiu, ce trebuie folosită doar în cazul unui accident nuclear major.

„Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive(...)Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite. ”

Cum s-a pregătit România pentru  o urgență radiologică

Un set de reguli generalist sunt postate pe paginile oficiale ale Mnisterului Administrației și Internelor
Inspectoratului Pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al Județului Constanța, încă din anul 2012, cele 3 principii pe care se bazează sunt adăpostirea, evacuarea și administrarea iodurii de potasiu. Este foarte important ca românii să nu stea în exterior pentru a inhala aerul radioactiv și să asculte în permanență radioul pentru anunțuri și sfaturi.

Citeste si: Ce s-ar întâmpla în Europa dacă resturi de la centrala Zaporojie ar fi aruncate în aer. Țările care ar avea cel mai mult de suferit

Surse: digi24.ro, acasă.ro