Producătorii agricoli din România afectați de importul de cereale din Ucraina vor primi in sprijin din partea statului

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 ian 2024, 03:40

Agricultorii români afectați de importul de cereale din Ucraina ar urma să beneficieze de un ajutor din partea statului.

Sursa: pixabay.com

Guvernanții au stabilit introducerea unei măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de importul de cereale din Ucraina.

Agricultorii români afectați de importul de cereale din Ucraina ar urma să beneficieze de un ajutor din partea statului.

Agricultorii vor primi un ajutor din partea statului român

Măsura de sprijin de urgență pentru agricultorii români se regăsește în HG 352/2023, ce se aplică deja, și constă într-o schemă de susținere financiară ce are ca obiectiv acordarea unui grant producătorilor agricoli afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina.

Ajutorul reprezintă suma care va fi acordată pentru compensarea cheltuielilor făcute de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații proprii sau depozitarea în custodie la terți a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 1 februarie 2023.

Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești în 2023?

Care este valoarea ajutorului oferit de către statul român?

Valoarea ajutorului este de 99.233.700 de lei (echivalentul sumei de 20.100.000 de euro) și se asigură astfel: jumătate din sumă (aproximativ 10.000.000 de euro) reprezintă finanțare externă nerambursabilă, iar cealaltă jumătate se asigură de la bugetul de stat.

Totuși, hotărârea nu stabilește o valoare clară a grantului (care va fi exprimată în lei/ tonă), dar aceasta va fi calculată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) prin raportarea sumelor de mai sus la cantitățile totale depozitate stabilite și comunicate de către centrele județene ale APIA ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

Cine poate beneficia de acest ajutor?

De acest ajutor pot beneficia producătorii agricoli care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției de cereale, respectiv:

- producătorii agricoli persoane fizice;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

- producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale;

- producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Producătorii agricoli trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- sunt înregistrați în evidențele APIA cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021-2022, precum și suprafețele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative și pe teren;

- au depozitat producția proprie de grâu a anului 2022 în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spații de depozitare ale terților, la data de 1 februarie 2023.

De asemenea, nu se poate solicita grantul pentru cantitățile de grâu depozitate la data de 1 februarie 2023 în spații proprii de depozitare care provin din achiziții de la terți, nu din producția proprie.

Citește și: România pregătește taxarea cerealelor din Ucraina. Vor fi introduse taxele vamale

România introduce taxele vamale pentru cerealele din Ucraina

Petre Daea a anunțat că se vor introduce taxele vamale pentru cantitățile care depășesc un milion de tone.

Acesta a declarat că „Acordul de asociere care s-a validat în 2017 de către toate Parlamentele țărilor europene prevede foarte clar o accelerare a schimburilor comerciale. Nu mă puneți în situația să analizez decizia luată de Polonia și Slovacia. De precedentul acesta ne folosim să vedem Slovacia ce a făcut, a interzis intrarea în țară a grânelor unde au găsit reziduuri de pesticide”.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: