Producția de gaze naturale extrase din Marea Neagră începe, iar Nicolae Ciucă susține că acestea vor asigura 90% din necesarul României

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 iun 2022, 16:31

Producția de gaze naturale extrase din Marea Neagră începe

Sursa: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi, 28 iunie, începerea producției de gaze naturale extrase din Marea Neagră. Premierul a spus că este un pas imens, istoric în ceea ce privește industria energetică a țării noastre.

În cadrul ceremoniei de la Vadu, premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, 28 iunie, că începe producția de gaze naturale extrase din Marea Neagră.

Acest lucru face parte din proiectul MGD, iar compania care operaționalizează activitatea este Black Sea Oil & Gas. Mai mult decât atât, Nicolae Ciucă a declarat că Romînia are capacitatea de a produce un miliard de metri cubi pe an, ceea ce înseamnă 90% din totalul de care țara noastră are nevoie.

Nicolae Ciucă susține că producția de gaze naturale va asigura independența energetică

„Participăm, așa cum a spus și CEO-ul acestui proiect, la un eveniment istoric. Este un  moment istoric pentru industria energetică din România:  începerea producției de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia.

Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, așa cum s-a specificat, în ultimii 30 de ani, iar luna aceasta, primele cantități de gaze naturale au fost introduse în piața autohtonă.

Citeste si: Nicolae Ciucă a făcut o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, pentru a vorbi despre aprovizionarea cu gaz și cu petrol

România face, astfel, un pas decisiv pentru garantarea securității energetice, într-un moment de cotitură și în contextul în care Europa și piețele mondiale iau măsuri rapide pentru a-și aproviziona cetățenii și economiile cu energie”, a spus Nicolae Ciucă, conform romaniatv.net.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Premierul susține că România nu va mai fi amenințată energetic de către Rusia

„Reprezintă un salt remarcabil și dovedește capacitatea României de a găsi noi resurse și soluții într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este amenințată de războiul din Ucraina.

Felicit compania Black Sea Oil&Gas pentru acest proiect de succes, un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiții în platoul continental al Mării Negre, care aparține României.

Începerea cercetărilor pentru dezvoltarea altor proiecte de energie verde, prin utilizarea infrastructurii deja existente, se aliniază obiectivului Uniunii Europene de emisii zero până în anul 2050 și viziunii guvernamentale de dezvoltare a sectorului energetic.

Susținerea investițiilor în energie, abordarea pro-business și stabilitatea vor repoziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune.

Practic, acționăm coordonat pe mai multe planuri.

Noua lege off-shore vine să deblocheze investiții vitale ce valorifică, de exemplu, gazele naturale din Marea Neagră și zăcământul valoros de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ descoperit în ultimii 30 de ani, în România.

Citeste si: Klaus Iohannis reacționează după ce Joe Biden a anunțat finanțarea construirii de reactoare modulare în România

Stabilitatea legislativă este completată de susținerea adecvată de către Guvern a proiectelor strategice de infrastructură de gaze naturale. Proiectele majore de investiții derulate de Transgaz, acordul acestei companii cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, precum și colaborarea cu celelalte instituții sunt contribuții esențiale la securitatea energetică și la tranziția către neutralitatea emisiilor de carbon”, a mai spus Nicolae Ciucă.