Fermierul Mihai Bacrău a vorbit despre lucrurile care vor determina creșterea inevitabilă a prețurilor produselor de panificație.
Care sunt motivele pentru care vor crește inevitabil prețurile?
„Nu facem profit, deoarece îngrăşămintele s-au scumpit foarte mult. Dacă anul trecut o tonă de îngrăşământ ajungea la 18 miioane vechi, acum este undeva la 34-38 de milioane, deci dublu. Preţul la grâu ar trebui să fie undeva la 2.20-2.40
Eu ca şi fermier trebuia să semăn undeva la 400 şi ceva de hectare de grâu. Din cauza îngrăşământului nu am semănat decât 300. S-a redus suprafaţa de grâu, iar dacă nu vom avea în primăvară îngrăşământul necesar pentru acoperirea suprafeţei care s-a semănat, va fi o producţie cu două tone per hectar(...) Nu avem nicio speranţă de la Guvern, nu ne-a spus că ne ajută nimeni", a declarat fermierul Mihai Bacrău.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, a explicat că România nu dispune de sisteme de irigaţii, lucru care afectează agricultura.
„Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice", a declarat Petre Daea.
România își „deschide poarta” în fața unei crize alimentare
„Nu poţi să faci agricultură şi producţii fără apă şi îngrăşăminte. De aici îngrijorarea mea", a mai adăugat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.
Nivelul de producţie va fi mai mic în 2022. De asemenea, calitatea va fi slabă, a precizat Petre Daea. Românii trebuie să se pregătească pentru scumpirile care vor apărea pe piață, pentru că anul viitor vor fi oferte mici, dar scumpe.