România se pregătește pentru a primi primele produse fabricate din făina de greieri. Cu toate acestea, produsele de panificație naționale ar putea fi protejate prin intermediul unei legi.
Produsele de panificație din făină de greieri vor ajunge pe rafturile magazinelor
România vrea, cu orice preț, să protejeze produsele tradiționale, motiv pentru care, s-ar putea adopta o lege în acest sens.
Mai mult decât atât, pentru ca românii să știe ce cumpără, alimentele provenite din făina de greieri vor fi expuse pe rafturi separate, pentru ca distincția dintre ele și cele făcute din făină normală să fie foarte clară.
Conform Ministerului Agriculturii, pentru ca un produs să fie atestat ca fiind tradițional, acesta trebuie să îndeplinească o serie de reguli: să fie fabricat din materii prime locale, să nu aibă în compoziție aditivi
„Se urmăreşte eliminarea în totalitate a produsului pe care îl numim făină de greiere”, a precizat Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Citește și: Guvernul a adoptat extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
În alte state europene, această măsură a fost deja adoptată și se dorește ca, și în România, aceeași regulă să fie valabilă. De asemenea, pe lângă așezarea separată a lor pe rafturile magazinelor, produsele fabricate din făină de greieri trebuie să fie și semnalizate ca atare, pentru a nu exista nicio confuzie.
„Impactul va fi mulţumitor pentru toată lumea. Comercianții îşi vor vine în continuare marfa, iar consumatorii vor fi informaţi în legătură cu ceea ce cumpără ”, a mai spus Alfred Simonis, coinițiator proiect de lege, conform observatornews.ro.
Italia a introdus, deja, regulile
Italia, una dintre țările recunoscute pentru produsele alimentare din făină de grâu, a ales să implementeze regulile menționate anterior, pentru a proteja gastronomia specifică țării.
„Vor fi etichete clare, vizibile. Va fi obligatoriu să se indice dacă există făină de insecte în produs, de unde provine făina, şi, bineînţeles, dacă există riscul unor reacţii alergice.
Citește și: Ce aparate nu trebuie să îţi lipsească din bucătărie: sfaturi utile
Făina de greieri se poate obține din larvele gândacilor de bălegar, ale viermilor de făină, a lăcustelor călătoare și din larvele greierilor de casă. Cu toate acestea, conform specialiștilor, oamenii trebuie să fie atenți la alergiile pe care le au, deoarece ele pot reprezenta interdicția consumului acestor produse.