Profesorii amenință cu o nouă grevă. Ce s-ar putea întâmpla chiar în vacanța de iarnă

Author: Laura Macovei
Actualizat: 27 nov 2023, 15:28

Profesorii amenință cu o nouă grevă. Ce s-ar putea întâmpla chiar în vacanța de iarnă

Sursa: PixaBay

Greva profesorilor din mai-iunie 2023 a produs numeroase schimbări atât în sistemul educațional, dar și economic. Profesorii au reușit, în cele din urmă, să obțină o mărire salarială, însă amenință cu o altă grevă, dacă promisiunile nu vor fi îndeplinite.

În urma unor discuții purtate la Guvern, alături de premierul Ciolacu și ministrul educației, Ligia Deca, s-a luat decizia măririi salariului profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

Vacanță de iarnă prelungită. Profesorii amenință cu o nouă grevă

Profesorii așteaptă să se vadă cu banii în buzunar de la 1 ianuarie, în caz amenință cu o nouă grevă. 

Dacă va avea loc o nouă grevă a profesorilor, veștile bune vor fi pentru elevi, deoarece vacanța de iarnă s-ar putea prelungi.

În acest moment, sindicaliștii negociază la Ministerul Educației cu privire la mărirea salarială de anul viitor.

Citește și: Vremea în mini-vacanța de Sf. Andrei- 1 Decembrie 2023: Vești bune de la meteo

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„În momentul de față se preconizează discuții cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Finanțelor, pentru a stabili cu exactitate ce anume se va întâmpla de la 1 ianuarie. Suntem în faza în care identificăm resursele financiare, facem calculele, astfel încât să rezolvăm și inechitățile din sistem și problemele colegilor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control, mă refer la directori, secretari, contabili șefi, pentru că grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție. Concret, salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, directorii au perfectă dreptate. La momentul când se operează creșterea salarială de la 1 ianuarie, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte. Nu putem să perpetuăm niște greșeli, care sunt rezultatul legii 153 ”, a transmis Marius Nistor, potrivit  edupedu.ro

Profesorii care vor primi mai mulți bani începând cu 1 ianuarie 2024

Deși sindicatele îşi doresc ca profesorii debutanţi să aibă un salariu egal cu salariul mediu brut pe ţară, adică aproximativ 6.800 de lei, acest lucru ar presupune ca directorii să aibă salariile chiar mai mici decât ale unui profesor sau învățător. 

Astfel, mărirea salarială se va face ținându-se cont de funcția ocupată în învățământ.

Citește și: Salarii mai mari pentru acești români, de la 1 ianuarie 2024. Cine va primi mai mulți bani începând cu anul viitor

În momentul de față, trebuie să discutăm pe fiecare funcție în parte, pentru că atunci când operăm creșteri salariale trebuie ca salariul unui debutant să nu fie mai mare decât al celui cu grade didactice. Ținta noastră este să atingem maximul prevăzut pe grila negociată în vară, după proteste ”, a mai transmis Marius Nistor.