În urma unor discuții purtate la Guvern, alături de premierul Ciolacu și ministrul educației, Ligia Deca, s-a luat decizia măririi salariului profesorilor de la 1 ianuarie 2024.
Vacanță de iarnă prelungită. Profesorii amenință cu o nouă grevă
Profesorii așteaptă să se vadă cu banii în buzunar de la 1 ianuarie, în caz amenință cu o nouă grevă.
Dacă va avea loc o nouă grevă a profesorilor, veștile bune vor fi pentru elevi, deoarece vacanța de iarnă s-ar putea prelungi.
În acest moment, sindicaliștii negociază la Ministerul Educației cu privire la mărirea salarială de anul viitor.
Citește și: Vremea în mini-vacanța de Sf. Andrei- 1 Decembrie 2023: Vești bune de la meteo
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„În momentul de față se preconizează discuții cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Finanțelor, pentru a stabili cu exactitate ce anume se va întâmpla de la 1 ianuarie. Suntem în faza în care identificăm resursele financiare, facem calculele, astfel încât să rezolvăm și inechitățile din sistem și problemele colegilor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control, mă refer la directori, secretari, contabili șefi, pentru că grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție. Concret, salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, directorii au perfectă dreptate. La momentul când se operează creșterea salarială de la 1 ianuarie, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte. Nu putem să perpetuăm niște greșeli, care sunt rezultatul legii 153 ”, a transmis Marius Nistor, potrivit edupedu.ro .
Profesorii care vor primi mai mulți bani începând cu 1 ianuarie 2024
Deși sindicatele îşi doresc ca profesorii debutanţi să aibă un salariu egal cu salariul mediu brut pe ţară, adică aproximativ 6.800 de lei, acest lucru ar presupune ca directorii să aibă salariile chiar mai mici decât ale unui profesor sau învățător.
Astfel, mărirea salarială se va face ținându-se cont de funcția ocupată în învățământ.
„ În momentul de față, trebuie să discutăm pe fiecare funcție în parte, pentru că atunci când operăm creșteri salariale trebuie ca salariul unui debutant să nu fie mai mare decât al celui cu grade didactice. Ținta noastră este să atingem maximul prevăzut pe grila negociată în vară, după proteste ”, a mai transmis Marius Nistor.