Profesorii ar putea primi salarii mai mari de anul viitor! Cât vor câștiga începând cu 1 ianuarie 2024

Author: Lavinia Medrea

Cât vor câștiga începând cu 1 ianuarie 2024

Sursa: PixaBay

Guvernul a decis să crească salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024 după ce a avut loc greva generală în educație din 22 mai 2023.

Salariile dascălilor ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie 2024, conform deciziei luate de sindicate și de reprezentanții Guvernului în urma negocierilor. Măsura vine după ce a avut loc greva generală din educație în mai 2023.

Profesorii ar putea primi salarii mai mari de anul viitor

Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți

universitari.

Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, menționează Ordonanța de Urgență a Guvernului, relatează România TV.

Citește și: Mesaje pentru profesori 2023. „Dumneavoastră ne sunteți sprijin în drumul nostru către succes”

Pe lângă majorarea salariilor profesorilor, profesorii beneficiază și ei de 1.500 de lei, iar personalul nedidactic primește 500 de lei. Măsura se aplică până pe 5 octombrie 2027, când este Ziua Internațională a Educației.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Klaus Iohannis își dorește ca salariile să fie majorate

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la deschiderea anului școlar de pe 11 septembrie că susține majorarea salariilor profesorilor începând cu 1 ianuarie 2024.

„Mesajul meu pentru dumneavoastră, dascălii, rămâne același: sunteți indispensabili viitorului țării noastre.

Măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl. Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 și vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate.

Citește și: Mesaje pentru prima de școală 2023. „Un alt an școlar deschide uși către noi oportunități. Sunt foarte mândru de tine!”

Asistăm, de asemenea, din acest an, la investiții serioase în infrastructura sistemului de învățământ, finanțate atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din bugetul de stat. Vorbim de peste 1 miliard de euro pentru dotări cu mobilier nou, modern, echipamente IT de ultimă generație și laboratoare noi, precum și cu materiale didactice.

Astfel, peste 5.600 de școli vor beneficia de un mediu educațional modern.

Noua legislație revalorizează cariera didactică. Încurajăm, de exemplu, titularizarea în unitățile de învățământ din zone defavorizate, fiind introduse și o serie de elemente care vor genera predictibilitate în ceea ce privește norma didactică.

Toate aceste modificări au fost făcute pentru că avem nevoie de cadre didactice cu vocație”, a spus Klaus Iohannis.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?