Ingrediente
Pentru aluat de choux:
125 ml apa
125 ml lapte
100 g unt taiat bucati (80-82% grasime)
5 g zahar
2,5 g sare
150 g faina
4 oua
Pentru crema de vanilie:
500 g lapte
6 galbenusuri
1 pastaie de vanilie
125 g zahar
30 g amidon
30 g faina
Pentru servit:
1 tableta de ciocolata
2 linguri de unt
1 lingura de smantana de frisca
Mod de preparare
Crema
Zaharul cu galbenusurile se bat pana se albesc, se adauga amidonul, se amesteca, apoi se amesteca bine faina cu compozitia existenta.
Se fierbe laptele cu vanilia pastrand cateva linguri separat cu care se va dilua crema.
Se toarna cele cateva linguri de lapte peste crema si se omogenizeaza bine.
Se adauga jumatate din laptele fierbinte, se amesteca bine, apoi toata crema se adauga peste restul de lapte.
Dupa ce se leaga, se ia de pe foc. Se pune intr-un vas si se da la rece pana se intareste putin. Se spregateste pentru umplut choux-urile.
Choux
Primele 5 ingrediente se amesteca intr-o cratita si se pun la fiert amestecand usor pana ajung la punctul de fierbere.
Se adauga faina toata si se amesteca insistent pana cand dispar toate cocoloasele si devine un aluat uniform.
Se da jos de pe foc, se lasa cateva minute sa se raceasca, apoi se adauga ouale unul cate unul, amesteand energic pana se incorporeza uniform fiecare.
Se formeaza choux prin poshare, care de vor coace la la 160-170 grade C pana devin aurii.
Se la sa se raceasca choux-urile si se umplu cu crema de vanilie.
Se servesc cu frisca, inghetata si sos de ciocolata.
Sosul de ciocolata
Se topesc toate ingredientele pe bain marie pana devin un sos uniform si catifelat.