Companiile occidentale continuă să obțină profituri de miliarde de dolari în Rusia. Dar Kremlinul blochează plata acestora. Este un pariu pe viitor: companiile occidentale care doresc să continue să opereze în Rusia scapă de capcanele unei retrageri, cum ar fi reducerile mari de preț la vânzarea filialelor lor străine. Dar profiturile pe care le obțin acolo vor rămâne deocamdată inaccesibile. Asta pentru că anul trecut Moscova a blocat distribuirea profiturilor în străinătate pentru toate companiile din "statele neprietenoase".
"Buna conduită" este decisivă?
Potrivit datelor cercetătorilor de la Kiev, cel mai mare câștig individual a fost realizat de banca austriacă Raiffeisen Bank, cu două miliarde de dolari. Instituția, care în mod tradițional este puternic implicată în Europa de Est, este cel mai mare creditor occidental din Rusia și nici în prezent nu se apropie de profiturile sale. Studiul evaluează profiturile anuale ale corporațiilor americane Philip Morris și PepsiCo în Rusia la 775 și, respectiv, 718 milioane de dolari.
în cazuri individuale, transferurile au fost aprobate de autoritățile ruse, ceea ce aparent depinde de "buna conduită" a companiilor în cauză. O condiție esențială este intenția declarată de a rămâne în Rusia, scrie "Financial Times". Este probabil ca acest lucru să fi permis reprezentantului Japan Tobacco International, de exemplu, să facă transferuri în străinătate chiar și după invazia Ucrainei.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Viitorul fondurilor este deocamdată incert
Cu toate acestea, rămâne neclar ce va face Moscova cu activele înghețate. În timp ce prezența companiilor occidentale are o importanță considerabilă pentru Rusia, îngrijorările legate de noi ieșiri de capital și de o nouă devalorizare a rublei sunt mari. În plus, Moscova ar putea folosi activele ca monedă de schimb pentru eliberarea fondurilor rusești înghețate în străinătate. în viitorul apropiat, companiile rămase în Rusia vor rămâne astfel într-o dilemă nerezolvată.
Citește și: Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia!
Citește și: Apelarea la servicii de livrare apă, decizia care se va resimți pe termen mediu și lung!
Citește și: Serialele turcești pe care nu trebuie să le ratezi în această toamnă!