Administrația Națională de Meteorologie a furnizat detalii suplimentare cu privire la condițiile meteorologice din prima lună a anului viitor.
Citește și: Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă, 13 ianuarie 2024: ANM anunță ninsori în partea de nord a țării
Va ninge sau nu în această perioadă
În conformitate cu evaluarea efectuată de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna ianuarie 2024, se prognozează că temperaturile vor depăși în mod semnificativ media obișnuită, fiind anticipate valori peste normele specifice acestei perioade a anului.
În intervalul cuprins între 1 și 8 ianuarie, se anticipează că temperaturile vor înregistra valori superioare mediei obișnuite pentru această perioadă săptămânală pe întreg teritoriul României. Prognozele meteorologice indică o tendință de creștere a temperaturilor în această săptămână specifică a lunii ianuarie.
În plus, se prognozează că se vor înregistra cantități semnificative de precipitații în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar localizat în anumite zone din sud-vest și nord-est. Se anticipă că vor avea loc ploi abundente și în zona Munților Apuseni, precum și în extremitatea nordică a Carpaților Orientali. Prognoza meteorologică indică un excedent de precipitații în aceste regiuni specificate.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Specialiștii în meteorologie indică că în restul teritoriului țării se așteaptă ca condițiile meteorologice să fie apropiate de cele obișnuite pentru acest interval de timp. Meteorologii subliniază că, în aceste zone, se prognozează ca vremea să se situeze în parametrii normali sau să aibă caracteristici meteorologice tipice pentru perioada respectivă.
Citește și: Gerul lovește întreaga țară: Trei persoane au murit, iar urgențele din spitale sunt pline
Cum va fi vremea în săptămâna 8-15 ianuarie
În intervalul cuprins între 8 și 15 ianuarie, conform prognozelor meteorologice, temperaturile medii sunt prevăzute să se situeze în proximitatea valorilor obișnuite pentru această perioadă, acoperind întreg teritoriul țării.
Se anticipă, de asemenea, că vor fi înregistrate cantități excedentare de precipitații în toate regiunile, cu o concentrare deosebită în jumătatea vestică a țării.
Vremea în săptămâna 15-22 ianuarie
În conformitate cu prognoza Administrației Naționale de Meteorologie pentru intervalul 15-22 ianuarie, se estimează că temperatura medie a aerului va depăși nivelurile obișnuite pentru această perioadă, extinzându-se pe întreg teritoriul țării. De asemenea, se preconizează că cantitățile de precipitații vor înregistra un ușor excedent în toată România, cu un accent sporit în zona Munților Banatului.
Aceste previziuni meteorologice indică o tendință de temperaturi mai ridicate și un surplus de precipitații în această a doua jumătate a lunii ianuarie.Vremea în săptămâna 22 și 31 ianuarie
În perioada cuprinsă între 22 și 31 ianuarie, se estimează că temperaturile medii vor înregistra o ușoară creștere peste valorile obișnuite pentru această săptămână, acoperind întreg teritoriul României.
În regiunile intracarpatice, se preconizează că cantitățile de precipitații vor înregistra un ușor excedent. În restul zonelor, temperaturile se vor situa, în general, în apropierea nivelurilor normale pentru această perioadă a anului, conform informațiilor furnizate de către specialiștii în meteorologie.
Temperaturi de primăvară în luna ianuarie
În cursul lunii ianuarie, se prognozează că vor prevalează temperaturi caracteristice primăverii. Conform analiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), începând de la începutul săptămânii viitoare, o masă de aer tropicală va exercita impactul său asupra configurației climatice a teritoriului nostru.
„De la începutul săptămânii viitoare o masă de aer tropical va influența spațiul geografic al țării noastre. Astfel, vremea va fi deveni deosebit de caldă pentru aceastã perioadã din an, cu valori termice în medie de 8 – 14 grade Celsius peste normalul acestui interval. Vor mai fi ploi în Maramureş, Transilvania, Crişana şi izolat în estul teritoriului, iar la munte, în special în Munţii Apuseni şi în Carpaţii Orientali, se vor semnala precipitaţii predominant sub formã de ploaie. Vântul va avea rafale în general de peste 70 – 90 km/h la altitudini mari la munte, dar intensificãri locale şi temporare cu viteze de pânã la 45 – 55 km/h vor fi în prima parte a intervalului şi în zonele joase de relief. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 şi 18 grade Celsius. Prin zonele joase de relief sau în depresiuni este posibil să mai avem condiții de ceață”, a declarat Oscar Stanciu.