Pe data de 25 decembrie, de Sărbătoarea Nașterii Domnului, tot mai mulți români aleg să meargă la biserică.
Care este programul liturgic pentru în ziua de Crăciun
Ca în fiecare an, de Praznicul Nașterii Domnului, credincioșii aleg să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie. La Catedrala Patriarhală vor avea loc slujbe liturgice, în fiecare zi de dimineață, timp de trei zile cât va ține Crăciunul.
De sărbătoarea Nașterii Domnului, care mai este numită și Crăciun, toate bisericile ortodoxe din țară și din străinătate organizează slujba de Crăciun, adică Sfânta Liturghie. Persoanele care nu se pot deplasa la biserică, din anumite motive personale, pot urmări în direct slujba la Trinitas, postul de televiziune al Patriarhiei Române.
Începând cu data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, între orele 17:00 -19:00, după Slujba Pavecerniței Mari unită cu Litia din Ajunul Praznicului Nașterii Domnului, Grupul Tronos va susține un concert de colinde în naosul Catedralei Patriarhale.
Duminică, 25 decembrie 2022, de Praznicul Nașterii Domnului, începând cu ora 9:30, va fi oficiată slujba Sfânta Liturghie de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai Patriarhiei.
Sunt anumite biserici atât din București, cât și din țară, care au ales ca în dimineața de Crăciun să oficieze slujba mai devreme, începând cu ora 5:00 dimineața. Astfel că, oamenii vor avea timp mai mult să petreacă alături de familie.
Ce semnifică Crăciunul și cum petrec românii în această zi
Toate obiceiurile pe care oamenii aleg să le facă în preajma Sărbătorii Crăciunului, postul, curățenia casei, mersul la biserică, împodobirea bradului, masa în familie, alături de cei dragi, toate intră într-un ceremonial de care majoritatea sunt mai mult sau mai puțin conștienți, în
sensul că, poate, aceștia nu se mai gândesc că refac, prin gesturile și faptele lor, pe cele care au avut loc cu mii de ani în urma. Subconștientul colectiv păstrează totuși amintirea timpurilor sărace, iar majoritatea, după puteri, reiterează vremurile începuturilor.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Sărbătoarea de Crăciun este pentru mulți un prilej bun ca familia să se reunească şi să petreacă mai mult timp împreună. În dimineața zilei de Crăciun, creștinii merg la biserică, pentru a asculta slujba Nașterii Mântuitorului, respectiv Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Aceștia ascultă povestea nașterii pruncului Iisus Hristos, când Fecioara Maria şi Iosif au plecat spre Bethlehem, iar Pruncul a fost născut noaptea într-o peșteră, primind daruri de la magi, asemeni unui rege: aur, smirnă şi tămâie.
După slujbă, credincioșii iau masa în familie și cântă sau ascultă colinde, iar mulți dintre ei preferă să își viziteze rudele sau prietenii.
Citește și: Tradiții de Soborul Maicii Domnului. De ce nașii trebuie să își viziteze finii în această zi
Praznicul Nașterii Domnului are loc anual pe data de 25 decembrie, fiind primul praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea cronologică a vieții Mântuitorului. Nașterea pruncului Iisus Hristos a avut loc către sfârșitul Domniei lui Irod cel Mare, numit si Idumeul (74-4 Î.Hr). Pe locul nașterii Domnului din Bethlehem a fost ridicată o biserică ctitorită de Sfânta Împărăteasă Elena.
Crăciunul a fost stabilit ca sărbătoare oficială în anul 325 de primul împărat roman creștin, Constantin cel Mare, fixându-se atunci ziua de 25 decembrie. În anul 354, Liberius, episcopul Romei, a reconfirmat oficial aceeaşi dată pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. La romani a fost reglementată sărbătorirea acestui mare eveniment abia în secolul al IV-lea, deoarece sfârșitul lunii decembrie coincidea cu serbările date în cinstea zeului Saturn, numite saturnalii, acestea fiind o formă de venerare a Soarelui, adică a luminii ce biruia întunericul.
Sursă: basilica.ro