Desi in contextul pandemiei de coronavirus, romanii trec printr-o perioada mai dificila din punct de vedere financiar, achiziția de locuințe este una dintre necesitățile la care românii nu renunță, ci dimpotriva fac sacrificii mari pentru a-si implini visul de a avea o locuinta noua. Pe de alta parte, Ministerul de Finanțe a alocat resursele necesare pentru a-i stimula pe jucătorii din domeniul construcțiilor.
Astfel, Programul Noua Casa 2021 va intra în proiectul de buget pentru anul viitor la sfârșitul anului 2020 și va fi probabil funcțional din primăvara anului 2021.
In ce consta Programul Nouă Casă
Programul Noua Casă a reprezentat un mare beneficiu atât pentru persoanele fizice aflate în căutarea unei locuințe, cât și pentru sectorul imobiliar si asta datorita faptului ca investitorii au fost incurajati sa continue sa construiasca.
Programul Noua Casă este destinat persoanelor care își cumpără pentru prima oară o locuință, le oferă cea mai accesibilă soluție de finanțare pentru cumpărarea sau construcția unui imobil, datorită avansului minim extrem de scăzut.
Un alt mare avantaj al Programului Noua Casă îl reprezintă costul creditului, care este per ansamblu mai mic decât în cazul creditelor standard pentru locuințe oferite de bănci.
Programul Nouă Casă a fost introdus în 2020, asta dupa ce Guvernul a inlocuit vechiul program intitulat Prima Casă. O mare parte din condițiile vechiului program s-au menținut. Principală schimbare o reprezintă creșterea sumei maxime finanțate pentru locuințele noi.
Astfel, valoarea maximă a unui credit poate ajunge acum până la echivalentul a 119.000 euro.In ceea ce priveste avansul minim la creditul Noua Casă este cuprins între 5% și 15% din prețul locuinței, în funcție de prețul locuinței:
- pentru locuințele de până în 70.000 euro, avansul minim începe de la 5%.
- dacă valoarea locuinței este cuprinsă între 70.001
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Programul Noua Casă a devenit operational din 15 august 2020 și este așteptată deja finanțarea pentru 2021, în condițiile în care plafonul pentru anul în curs a fost deja epuizat.
Potrivit directorului general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), 15 bănci s-au înscris în programul Noua Casă. Din 1 septembrie 2020 multe dintre bănci au inceput deja sa primeasca cereri. Potrivit oficialului, până în prezent au fost aprobate 1.000 de dosare.
Când va fi disponibil programul Noua Casă în 2021
Programul Noua Casa vine in completarea celorlalte masuri anticiclice pe care le-a luat Guvernul Romaniei in aceasta perioada de criza precum IMM Invest, IMM Leasing si IMM Factoring, masuri de relansare a economiei prevazute in Planul National de Investitii
si Relansare Economica.Programul Noua Casa 2021 va intra în proiectul de buget pentru anul viitor la sfârșitul acestui an și va fi cel mai probabil funcțional din primăvara anului 2021.
Ce valoarea poate avea locuința cumpărată prin Programul Noua Casă in 2021
Programul Nouă Casă permite atât cumpărarea unei locuințe vechi, a uneia nou construite și chiar construcția unei locuințe, cu ajutorul creditului.
Locuințele care pot fi achiziționate prin acest program pot fi:
- locuințe vechi, de până la 70.000 euro
- locuințe noi, de până la 140.000 euro.
Conform Programului Noua Casa, sunt considerate locuințe noi cele la care recepția de terminare a lucrărilor s-a efectuat în urmă cu mai puțin de 5 ani. Restul locuințelor sunt considerate locuințe vechi.
În funcție de valoarea locuinței, valoarea maximă a creditului este diferită:
- pentru locuințele de până în 70.000 euro, avansul minim este de 5%, iar creditul maxim ajunge la 66.500 euro.
- pentru locuințele noi și cele consolidate seismic, creditul maxim este de 119.000 euro, însă avansul minim urcă la 15%.
Citeste si: Programul "Noua Casa" demareaza in 15 august. Ce noutati aduce si cine poate sa aplice pentru o locuinta
Citeste si: Veste uriasa pentru romani! Creste plafonul pentru programul "Noua Casa"