Programă Definitivat 2023 pentru educatori și învățători: Metodologia privind examenul de definitivare în învățământ

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 13 mar 2024, 01:45

Programă Definitivat 2023 pentru educatori și învățători

Sursa: Pexels.com

Programă Definitivat 2023 pentru educatori și învățători. Examenul de Definitivat se apropie, iar acesta este pentru a intra sau avansa în cariera didactică.

Programă Definitivat 2023 pentru educatori și învățători. Examenul de Definitivat poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice.

Citește și: Subiecte Definitivat 2023: Tot ce trebuie să știi despre examenele din acest an

Metodologia privind examenul de definitivare în învățământ

Metodologia privind examenul de definitivare în învățământ
[Sursa: Pexels.com]

Examenul de Definitivat este pentru cadrele didactice ce au mai mult de un an de vechime în învățământ, iar acesta este dat pentru a intra sau avansa în cariera didactică și este format din două etape. Prima etapă este una eliminatorie, realizată de inspectoratele şcolare, pe perioada unui an, în care vor evalua activitatea profesională la nivelul unităţii de învăţământ, dar și a portofoliului personal, adăugându-se și susținerea a două inspecţii la clasă.

A doua etapă este finală, în cadrul căruia învățătorii și învățătorii trebuie să dea o examinare scrisă, la sfârșitul unui an școlar, ce va avea la bază o metodologie aprobată de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte. Cadrele didactice vor susține proba scrisă a examenului de Definitivat la data de 19 iulie, urmând să primească rezultatele finale la data de 1 august. 

Pentru a participa la proba scrisă a examenului de Definitivat, candidații trebuie să aibă media finală la inspecțiile la clasă și portofoliu de cel puțin 8, dar nu mai puțin de 7 la fiecare dintre acestea, iar activitatea prezentată pe parcursul anului școlar trebuie să primească calificativul ”bine” sau ”foarte bine.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Examenul va începe la ora 09:00, iar candidații vor avea 4 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele, fiind elaborate 3 variante de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie. Nota pe care candidații o vor afla la data de 1 august va însemna 70% din medie, ceea ce înseamnă că nota minimă pe care aceștia să o ia pentru a promova este 8.

Citește și: BAC 2023: Cum se vor desfășura examenele de competențe?

Calendarul examenului de Definitivat 2023

Calendarul examenului de Definitivat 2023
[Sursa: Pexels.com]

 

  • până la 31 mai 2023: efectuarea inspecțiilor de specialitate: prima inspecție de specialitate până la 5 februarie / a doua inspecție de specialitate până la 31 mai
  • 6-16 iunie 2023: completarea dosarelor și validarea datelor de înscriere existente în aplicația informatică specifică
  • 19 iulie 2023: proba scrisă
  • 25 iulie 2023: afişarea rezultatelor inițiale; 25-26 iulie: contestații, apoi până în 31 iulie soluționarea acestora
  • 1 august 2023: afişarea rezultatelor finale
  • 1-4 august 2023: transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candida­ţilor promovați
  • 7-18 august 2023: validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației
  • Citește și: Definitivat 2023: Calendar, metodologie și modele de subiecte

 

Surse: alba24.ro, edu.ro