Programă Titularizare 2023 pentru educatori și învățători. Titularizarea este un examen de angajare pe o perioadă nedeterminată în cadrul unei unități de învățământ, iar pentru a trece de această etapă a examenului, educatorii și învățătorii trebuie să obțină cel puțin nota 7 la examenul scris, dar și la inspecția în clasă.
Citește și: Subiecte Titularizare 2023: Tot ce trebuie să știi despre examenele din acest an
Principalele modificări pentru concursul de angajarea personalului didactic de predare
Mai este aproximativ o lună până când educatorii și învățătorii vor susține proba scrisă a examenului de Titularizare, mai exact, aceasta probă va fi susținută la data de 12 iulie. Cererile de înscriere au fost depuse în perioada 8-17 mai, după care acestea au fost verificate și validate, de către comisia de organizare a concursului.
La data de 23 mai, inspectoratele școlare au afișat lista candidaților înscriși și graficului privind susținerea probelor practice/orale și a inspecțiilor speciale la clasă, urmând ca în perioada 24 mai – 30 iunie să aibă loc inspecțiile sau probele practice, rezultatele fiind afișate la data de 4 iulie. Cum cea mai lungă grevă pe care cadrele didactice au ținut-o s-a intercalat cu această perioadă, probele se vor prelungi.
„Miercuri încep inspecțiile pentru înscrierea la concursul național de ocupare a posturilor. Se pot prelungi termenele până la sfârșitul cursurilor.”, a declarat secretarul de stat Sorin Ion, potrivit edupedu.ro.La proba scrisă, educatorii și învățătorii vor trebui să ia cel puțin nota 7, atât la proba scrisă, cât și la cea practică, pentru a se angaja pe perioadă nedeterminată, cei cu note mai mici de 7, se pot angaja pe o perioadă determinată, dacă există posturi disponibile.
Iată care este programa pentru educatori și învățători:
Competențe transversale
Competențe de organizare instituțională și de management al resurselor umane
Competențe de relaționare
Competențe de comunicare
Competențe psihologice
Competențe specifice
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Competențe de comunicare și relaționare
Competențe metodologice
Competențe de evaluare și autoevaluare a activității didactice
Competențe psiho-sociale
Competențe tehnice și tehnologice
Competențe de management al carierei
Citește și: Calendar Evaluare Națională 2023: Când ar trebui să înceapă examenele pentru clasa a 8-a?
Cadrele didactice ar putea să nu mai susțină inspecțiile în clasă
Pentru a proteja interesele elevilor, Ministerul Educație a anunțat o serie de modificări inițiate prin intermediul unui proiect de ordonanță de urgență, astfel încât să asigur buna funcționare a sistemului de învățământ, după greva de trei săptămâni a cadrelor didactice. Prin acest proiect se doresc trei schimbări importante:
- la examenul de Bacalaureat, probele de evaluare a competenţelorlingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale ar trebui să se echivaleze cu notele din timpul liceului
-evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, să nu se mai organizeze
-în cadrul examenului de Titularizare să nu mai aibă loc și proba practică, doar cea scrisă
”În ceea ce privește schimbarea structurii probei în cadrul concursului de titularizare, respectiv renunțarea la inspecția la clasă/la probele practice, precizăm că măsura este justificată de faptul că, în acest moment, mai mult de 60% dintre inspecțiile sau probele practice la clasă sunt neefectuate. Dacă cei peste 60% dintre candidații care nu au reușit să desfășoare inspecțiile/probele practice la clasă nu s-ar fi putut prezenta la concurs, ar fi existat consecințe la nivel de sistem, la începutul anului școlar viitor, în ceea ce privește resursa umană din unitățile de învățământ”, a precizat Ministerul Educației, potrivit sparknews.ro .
Citește și: Guvernul a acceptat cererile cadrelor didactice. Profesorii, așteptați să își anunțe decizia finală