Programele Rabla Clasic și Rabla Plus iau startul pe 8 februarie 2022, potrivit informațiilor oficiale. În 2022, cele două programe vin la pachet cu noi modificări, acestea fiind menite să îi convingă pe români să renunțe la autovehiculele vechi și să se îndrepte către unele noi, metodă prin care să fie redus gradul de poluare.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 pentru persoanele fizice. Care sunt noile modificări?
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat, prin intermediul unui comunicat oficial, că încep programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 pentru persoanele fizice, pe data de 8 februarie 2022. Începând cu ziua de marți, cei interesați se pot adresa producătorilor validați pentru a începe formalitățile necesare înscrierii. În anul 2022, autoritățile au modificat Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, astfel că au fost făcute o serie de schimbări care să vină în sprjinul românilor interesați să își achiziționeze un autovehicul nou.
În cadrul Programului Rabla Clasic, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a precizat că prima de casare este în valoare de 6000 de lei, iar în cazul în care sunt predate două autovehicule uzate, valoarea acesteia se ridică la 9000 de lei.
La această sumă se mai pot adăuga o serie de ecobonusuri, după cum urmează:
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a subliniat că, în anul 2022, vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului poate fi de cel puțin 6 ani de la prima înmatriculare în România. Reamintim că înainte, vechimea trebuia să fie de cel puțin 8 ani de la data primei înmatriculări în România.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
O altă modificare o reprezintă eliminarea termenului de 60 de zile de casare sau radiere a autovehiculului uzat. Astfel, cei care vor să se înscrie în cadrul acestor programe trebuie să știe că au posibilitatea de a casa sau radia autovehiculul uzat până la emiterea facturii autovehiculului nou.
Schimbări în cadrul Programului Rabla Plus 2022. Ce trebuie să știe cei interesați?
Au apărut noi schimbări și în cadrul Programului Rabla Plus 2022. A devenit obligatorie casarea unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Mai mult, pentru fiecare autovehicul nou, cei interesați pot casa maximum 2 autovehicule uzate.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat care este cuantumul finanțării în acest an pentru Programul Rabla Plus:
- 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
- 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem
WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; - pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
Reguli noi și pentru cei care vor să își achiziționeze motociclete noi prin Programul Rabla
În cazul achiziționării de motociclete noi, cei interesați pot da spre casare un autovehicul uzat, iar în schimbul acestuia pot primi o primă de casare de 6.000 lei. La această sumă se mai pot adăuga următoarele ecobonusuri:
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
- ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Pentru cei interesați de achiziționarea unei motociclete electrice, reprezentanții autorităților au menționat că statul oferă ecotichetul în valoare de 26.000 lei, dar și un ecobonus de 1.500 lei dacă este casat un autovehicul uzat vechi de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Citeste si: Anunț important pentru șoferi: Ce pățesc românii care dețin mașini vechi