Programul Casa Verde 2023 - acte necesare și instalatori recomandați

Author: Oana Picerea

Tot mai mulți români sunt interesați să facă tranziția către surse de energie regenerabilă. Atât persoanele fizice, cât și entitățile juridice înțeleg beneficiile utilizării unor echipamente precum panourile fotovoltaice, care pot să transforme lumina solară în curent electric. Acestea înlocuiesc metodele convenționale de alimentare cu electricitate și oferă opțiuni mai eficiente din punct de vedere al costului, dar și mai sănătoase pentru mediul înconjurător.

În prezent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin intermediul AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) pune la dispoziția celor interesați să beneficieze de finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice un program numit Casa Verde 2023, prin care potențialii beneficiari pot să se bucure de o finanțare bazată pe fonduri europene, în valoare de până la 20.000 de lei, condiția fiind să acopere la rândul lor cheltuieli de 2.000 de lei.

Casa Verde 2023 - acte necesare și instalator recomandat

Primul pas pe care trebuie să îl completeze persoanele fizice și persoanele juridice din România care sunt interesate să beneficieze de fondurile disponibile în cadrul programului Casa Verde 2023 este depunerea dosarului de înscriere, la AFM. Iată cum arată lista completă a documentelor care trebuie să fie incluse în acest dosar:

 

  • cererea de finanțare, în varianta originală, tehnoredactată;

 

 

  • copie a actului de identitate al persoanei solicitate;

 

 

  • copie a actului de identitate al co-proprietarului;

 

 

  • împuternicire notarială, dacă cererea este depusă de o terță parte, în numele solicitantului;

 

 

  • actul de identitate (valabil) al împuternicitului;

 

 

  • extrasul de carte funciară, cu vechime de cel mult 60 de zile raportat la data depunerii cererii. În baza actului trebuie să reiasă dreptul de proprietate al persoanei solicitante asupra imobilului la nivelul căruia se dorește montarea de panouri fotovoltaice.

 

Dacă sistemul de panouri se montează pe teren, va trebui prezentat și extras de carte funciară obținut cu maximum 60 de zile înaintea depunerii, din care să reiasă că solicitantul are drept de folosință sau de proprietate asupra terenului. Este necesar ca extrasele de carte funciară să fie depuse în stare tipărită, cu codul de verificare la vedere!

 

  • copie după cartea funciară colectivă;

 

 

  • certificat de atestare fiscală valabil, cu privire la datoriile către bugetul de stat, pe numele solicitantului;

 

 

  • certificat de atestare fiscală valabil, cu privire la taxele și impozitele locale, pe numele solicitantului, emis de autoritatea competentă pe teritoriul unde acesta are domiciliul;

 

 

  • certificat de atestare fiscală valabil, cu privire la taxele și impozitele locale, pe numele solicitantului, emis de autoritatea competentă pe teritoriul unde va fi implementat proiectul.

 

Ce instalator merită sa alegi?

Dacă dosarul depus este complet și corect, el va fi aprobat, iar solicitantul va putea primi finanțarea dorită. După obținerea acestei aprobări, beneficiarii trebuie să aleagă din baza de date disponibilă pe site-ul AFM un partener agreat, care să se ocupe de alegerea și de montarea panourilor fotovoltaice.

Compania numită StratoSpark, este un instalator autorizat și agreat la nivelul AFM. Această firmă este partenerul ideal pe care merită să îl alegi, atunci când vrei să accesezi programul Casa Verde 2023, fiind un instalator experimentat și deosebit de adaptabil oricărui tip de plan.

În concluzie, dacă alegi să te înscrii în programul Casa Verde 2023, asigură-te că întocmești un dosar complet și că alegi un instalator de încredere de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, astfel încât să obții un sistem eficient și longeviv!

Sursa foto: Unsplash.com

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.