Programul de casare a autovehiculelor uzate a fost amânat! Care este noua dată anunțată de AFM

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 23 iun 2023, 02:25

Program casare autovehicule uzate amânat

Sursa: PixaBay

Programul de casare a autovehiculelor uzate a fost amânat, a anunțat joi Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul de casare a autovehiculelor uzate a fost amânat,  a anunțat joi Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), printr-un comunicat de presă.

Crearea conturilor de utilizator în aplicația informatică de către solicitanții unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București se va putea realiza începând cu data de 14 octombrie 2022. 

Citeste si: Ce mașini poți casa prin RABLA LOCAL 2022. Condițiile noului program RABLA prin care primești bani fără să-ți cumperi mașină

Programul de casare a autovehiculelor uzate, amânat 

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat joi că lansarea programului de casare a autovehiculelor uzate a fost amânată.

Necesitatea actualizării anumitor condiții și modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program a dus la luarea acestei decizii, anunță AFM.

În urma discuțiilor purtate cu asociațiile implicate în desfășurarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru o derulare eficientă cu participarea cât mai multor unități administrativ-teritoriale, a reieșit necesitatea actualizării anumitor condiții, astfel că, la data prezentei, se lucrează la

modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program.

Crearea conturilor de utilizator în aplicația informatică de către solicitanții unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București se va putea realiza începând cu data de 14 octombrie 2022„ se arată în comunicatul instituției.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, Programului Eficienţă energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic şi a Programului Rabla

Plus rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

Ulterior, în perioada 21 octombrie, ora 10:00- 23 decembrie 2022, ora 14:00 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, solicitanţii vor depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Criterii de eligibilitate a proprietarului de autovehicul uzat

Este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care îndeplineşte următoarele condiţii la data solicitării stimulentului pentru casare:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

a)este persoană fizică cu domiciliul/reşedinţa în România;

b)are domiciliul/reşedinţa pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanţare;

c)deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puţin 5 ani şi se află în evidenţele fiscale ale UAT-ului solicitant de finanţare;

d)nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;

e)nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru acelaşi autovehicul uzat cu care participă în Program;

f)nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Criterii de eligibilitate a autovehiculului uzat

Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a)este înregistrat în evidenţele fiscale ale UAT solicitant;

b)la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei;

c)are norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară;

d)conţine componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie)