Miercuri, 7 septembrie, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat că programul de fertilizare în vitro a fost extins. Mai exact, este vorba despre vârsta femeilor care pot accesa acest program, dar și a numărului de proceduri pe an.
Citeste si: Etapele procesului de fertilizare in vitro
Programul de fertilizare in vitro a fost extins. Statul oferă 3.000 de euro pentru întreaga procedură
Guvernul a decis să extindă vârsta femeilor care pot să acceseze programul de fertilizare în vitro. Mai exact, femeile pot accesa acest program până la 45 de ani.
Femeile pot beneficia de suma de 3.000 de euro, care acoperă întreaga procedură, a anunțat miercuri, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.
„În cadrul ședinței de Guvern a fost adoptat programul social național pentru creșterea natalității. Din păcate, în ultimii ani natalitatea a scăzut vertiginos în țara noastră. Anul trecut s-au născut în România mai puțin de 180.000 de copii și anul acesta cifrele sunt îngrijorătoare, pentru că pe primele 6 luni ale acestui an a scăzut natalitatea comparativ cu anul trecut cu încă 20% și atunci este necesar ca autoritățile statului să ia măsuri pe toate componentele.(…)
Din păcate, în țara noastră, potrivit autorităților medicale, unul din cinci cupluri este infertil, deci practic apare și un blocaj de ordin medical în cadrul unor cupluri de a avea copii. Aici am venit cu acest proiect țintit. El face parte și din pachetul Sprijin pentru România.(…)
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
În primul rând, față de programul național existent deja, am extins vârsta femeilor care pot să acceseze acest program până la 45 de ani. Am extins-o și în sensul vârstei primare, adică 20 de ani, și vârstei maximale – 45 de ani. Aș spune, de asemenea, că suma este acoperitoare pentru întreaga procedură de fertilizare in vitro, atât tratamentul, achiziția acestuia, de asemenea, embriotransferul, dar și monitorizarea ulterioară acestei proceduri, însemnând 15.000 de lei, la cursul zilei aproape 3.000 de euro”, a precizat Gabriela Firea.
Mai mult, Gabriela Firea a anunțat că programul permite efectuarea a trei proceduri pe an, cu indicație medicală, față de o singură procedură cum era prevăzut până acum.
Ministrul Familiei a precizat că obiectivul este de a avea cel puțin 10.000 de decontări pe an, până la finele acestui an ținta fiind de 2.500
„Am făcut așa un calcul rapid. Dacă până acum se decontau într-un județ 8-10 proceduri pe sumă mai mică și cu alte criterii, acum practic se vor deconta după noul program adoptat astăzi de Guvern, inițiat de către Ministerul Familiei și Ministerul Muncii, ca și co-inițiatori, cam 230- 250 de proceduri pe fiecare județ. Este un prim pas.
Eu mi-aș dori să avem chiar peste 300-400 de proceduri, deoarece experiența ne-a arătat că la un județ au fost depuse în general peste 300 de cereri, deși au fost onorate din partea statului 8-10, în funcție de bugetul care a fost în fiecare an”, a mai spus Gabriela Firea.
De asemenea, ministrul a precizat că nu vor fi impuse condiții în ceea ce privește clinicile, în program putând să se înscrie atât paciente care merg la un spital de stat care are specialiști în fertilitate sau care merg la clinici private.
Totodată, nu sunt impuse condiții în ceea ce privește căsătoria: „cuplurile pot fi căsătorite sau nu și de asemenea pot să fie și femei singure, doamne-domnișoare singure care doresc să facă o astfel de procedură de fertilizare în vitro„.