Programul de guvernare al noii coaliții PSD-PNL-UDMR propune o serie de schimbări care să vină în sprijinul românilor și să ducă la îmbunătățirea traiului. Se dorește schimbarea paradigmei economice, încurajarea capitalului românesc, digitalizarea și creșterea investițiilor. Ce se află pe lista priorităților noii coaliții PSD-PNL-UDMR?
Noul program de guvernare PSD-PNL-UDMR. Ce schimbări propune guvernul Ciucă?
După o lungă perioadă de timp în care România s-a aflat în criză politică, acum, guvernul Ciucă vine pregătit cu un program de guvernare care promite să rezolve principalele probleme cu care se confruntă
Guvernul Ciucă își propune să implementeze o mare parte din reformele asumate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Pensiile, alocațiile și salariul minim brut, mai mari de la 1 ianuarie 2022
Potrivit programului de guvernare PSD-PNL-UDMR, pensiile, alocațiile și salariul minim ar urma să crească în perioada imediat următoare, aceste aspecte reprezentând o prioritate pentru guvernul Ciucă. Mai exact, se dorește creșterea punctului de pensie la 1,586 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Va crește și valoarea indemnizației sociale minime, de la 800 de lei la 1000 de lei, tot de la 1 ianuarie 2022.
Tot de anul viitor, alocațiile vor fi mărite, potrivit noului program de guvernare. Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani ar urma să primească 600 de lei, în timp ce alocația pentru copiii cu vârsta peste 2 ani va crește la 243 de lei.
Guvernul Ciucă și-a propus să îi susțină financiar și pe pensionarii care vor întâmpina dificultăți în iarna anului 2022.
Din ianuarie 2022, salariul minim brut ar putea ajunge la 2,550 lei.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Pentru veniturile din pensii care depășesc 4000 de lei, guvernul Ciucă propune eliminarea facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate, lucru care se va face prin modificarea Codului
Guvernul Ciucă își dorește stimularea natalității
În programul de guvernare se specifică că este o prioritate stimularea natalității. Astfel, statul își propune sprijinirea tinerilor pentru ca aceștia să fie capabili să își poată întemeia o familie și să devină părinți.
Citeste si: Breaking news: Florin Cîțu, noul președinte al Senatului! Șeful PNL, ales după ce Anca Dragu a fost revocată
Ce se întâmplă cu pensiile speciale în 2022?
Pe lângă măsurile importante pe care guvernul Ciucă dorește să le impună, noua coaliție a abordat în programul de guvernare inclusiv problema pensiilor speciale. Astfel, noul program de guvernare presupune ca pensiile de serviciu să fie recalculate, astfel încât acestea să fie acordate ținând cont de principiul contributivității.
„Legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, fiind introduse o serie de legi speciale prin care s-au reglementat categorii de pensii care nu au ca temei principiul contributivității. Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, sens în care modernizarea sistemului public de pensii va conduce la eliminarea inechităților și reducerea decalajelor.
În ceea ce privește cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivității, cu respectarea jurisprudenței Curții Constituționale.”, se arată în programul de guvernare.
Programul de guvernare complet PSD-PNL-UDMR poate fi consultat AICI.