Deniile se săvârșesc începând cu seara Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul„denie” vine de la slavonescul „vedenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Dar, care este programul slujbelor din săptămâna mare?
Ce reprezintă Deniile pentru credincioși
Postul Paștelui a început pe 27 februarie și se termină pe 15 aprilie, odată cu noaptea Învierii Domnului și ține 40 de zile.
Citește și: Mesaje de Paştele catolic 2023: Urări şi felicitări
Deniile din săptămâna ultimă a Postului sau Săptămâna Patimilor sunt slujbele la care credincioșii participă, prin tradiție, în număr foarte mare. Ele se săvârșesc în biserici începând cu seara Floriilor, deci din Duminica a șasea a postului, până vineri seara, inclusiv. Ca şi cele din săptămâna a cincea şi aceste utrenii au elemente specifice care le dau caracter de unicat.
Dintre aceste denii, cele mai importante sunt cele de joi şi vineri seara, cunoscute şi sub denumirile de denia mică şi denia mare. Prin participarea la aceste denii, sufletele creștinilor pot fi curățate de păcate.
Luni, marți si miercuri se oficiază Liturghia darurilor mai înainte sfințite. În Joia Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia. Joia Patimilor este ziua în care, pe lângă Sfântul Agnet, care se folosește la Sfânta Liturghie, se mai scoate încă un agnet, care se sfințește odată cu celălalt, fără să se rostească de doua ori rugăciunile epiclezei
și fără să se binecuvânteze fiecare separat.Programul Deniilor din Săptămâna Patimilor – Catedrala Patriarhală
De luni, 10 aprilie 2023, începe Săptămâna Sfintelor Pătimiri sau Săptămâna Mare, cea mai profundă perioadă liturgică din anul bisericesc. Este ultima săptămână din perioada Triodului. Începe cu Denia din Sfânta și Marea Luni și se încheie cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Sfânta și Marea Sâmbătă.
Este ultima săptămână din perioada Triodului. Începe cu Denia din Sfânta și Marea Luni și se încheie cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Sfânta și Marea Sâmbătă.
Citește și: Floriile 2023: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Duminica Floriilor. Aduce noroc și sănătate
Luni și Marți:
- 8:00 – Ceasurile și citiri din Sfintele Evanghelii
- 10:00- Liturghia Darurilor înainte sfințite
- 17:00 – Denia
Miercuri:
- 8:00 – Ceasurile și citiri din Sfintele Evanghelii
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- 10:00- Liturghia Darurilor înainte sfințite
- 11:45- SFANTUL MASLU
- 17:00 – Denie
Joi:
- 7:00 – Ceasurile
- 9:00 Liturghia Sf. Vasile cel Mare, unită cu Vecernia
- 17:00 Denia celor 12 Sf. Evanghelii
Vineri:
- 7:00- Ceasurile Împărătești
- 9:00 – Vecernia cu scoaterea Sf. Epitaf
- 17:00 – Denia Prohodului Domnului
Sâmbătă:
- 7:00 – Ceasurile
- 9:00- Liturghia Sf. Vasile cel Mare, unită cu Vecernia
- 00:00 – Slujba Învierii Domnului
Ce reprezintă fiecare Denie?
În Săptămâna Pătimirilor, la Denia din Sfânta şi Marea Luni – oficiată duminică seara – se amintește de fericitul Iosif cel preafrumos și de smochinul neroditor. În Sfânta şi Marea Marți este prezentată Pilda celor zece fecioare, iar în Marea Miercuri se amintește de femeia păcătoasă care L-a uns cu mir pe Domnul cu puțin timp înainte de înfricoșătoarele Sale pătimiri.
În Sinaxarul Joii Mari sunt amintite: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea (trădarea) Domnului. În Sfânta şi Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, crucea şi moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Ultima Denie, a Sâmbetei Mari, cuprinde Prohodul Domnului.
Sursă: basilica.ro