Românii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Națională a României, pe data de 1 Decembrie.
Care este semnificația zilei de 1 Decembrie
Pe data de 1 Decembrie românii sărbătoresc unirea dintre Basarabia, Bucovina, iar în cele din urmă a Transilvaniei cu Regatul României a dus la construirea României Mari. La data de 1 decembrie 1918 a fost convocată la Alba Iulia Adunarea Națională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, fiind votată în unanimitate.
Regele Ferdinand I a semnat Decretul Regal nr. 3631, care stipula articolul 1, unirea cu România a „ținuturilor cuprinse în Hotărârea Adunării Naționale din Alba Iulia de la 1 decembrie 1918”.
Programul evenimentelor din București de 1 Decembrie, Ziua Națională a României
În Piața Arcului de Triumf din București, cu ocazia Zilei Naționale a României, joi, 1 decembrie, va avea loc Parada militară, începând cu ora 11:00.
Potrivit Ministerului Apărării, peste 1500 de militari vor defila pe sub Arcul de Triumf, în același timp vor trece și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la paradă.
De asemenea, la acest eveniment vor participa și 150 de militari străini din forțele dislocate în România. În premieră, vor trece pe sub Arcul de Triumf două blocuri de defilare formate din militari din Grupul de Luptă NATO de la Cincu și celebrii luptători din Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA, dislocați la baza militară din Constanța, Mihail Kogălniceanu. Totodată, la paradă vor fi prezentate și noile tehnici militare, și anume transportatoarele Piranha 5 în gamă completă.
Ca în fiecare an, la începutul ceremoniei va fi intonat Imnul Național al României. Președintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori în memoria eroilor căzuți la datorie, pentru reîntregirea neamului românesc, în timp ce se va ține un moment de reculegere.
Mai multe străzi din București vor fi închise
Pe data de 1 decembrie, traficul rutier va fi restricționat în Bucureșt i, pentru desfășurarea evenimentelor prilejuite de Ziua Națională a României.
Astfel că, pe următoarele străzi nu se va circula: între orele 4.00 și 18.00, traficul rutier va fi restricționat total pe bd. Regele Mihai I (între Piața Presei şi Piața Arcul de Triumf), pe șoș. Kiseleff (între Piața Arcul de Triumf şi Piața Victoriei), pe str. Alexandru Constantinescu (între Piața Arcul de Triumf şi bd. Mărăști), pe bd. Mareșal Constantin Prezan, precum şi pe bd. Mareșal Alexandru Averescu (între Piața Arcul de Triumf şi bd. Mărăști).
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Următoarele autobuze vor fi deviate, în ziua de 1 Decembrie, astfel:
- Linia 131 va funcționa pe traseul de bază între Piața Romană şi Piața Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. București-Ploiești, terminal „Complex Comercial Băneasa;
- Linia 205 va funcționa pe traseul actual între terminalul „Străulești” şi Piața Presei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Mărăști, str. Alexandru Constantinescu, bd. Ion Mihalache, apoi traseul actual;
- Linia 282 va funcționa pe traseul de bază între terminalul „Șoseaua Fundeni” şi intersecția str. Radu Beller/Calea Dorobanți, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe Calea Dorobanți, bd. Iancu de Hunedoara, prin Pasajul Victoria, șos. Nicolae Titulescu, apoi traseul actual;
- Linia 331 va funcționa pe traseul de bază între Piața Romană şi Piața Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. București-Ploiești, bd. Poligrafiei, apoi traseul actual;
- Linia 335 va funcționa pe traseul de bază între terminalul „Faur” şi Piața Charles de Gaulle, apoi pe un traseu modificat în ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. București-Ploiești, terminal „Complex Comercial Băneasa;
- Linia 361 va funcționa pe traseul de bază între terminalul „Complex Comercial Băneasa” şi intersecția șos. București-Ploiești/bd. Aerogării, apoi pe un traseu modificat pe bd. Aerogării, str. Nicolae Caramfil, bd. Beijing, bd. Aviatorilor, Piața Victoriei, Cal. Victoriei, apoi traseul actual până la Piața Unirii, cu întoarcere pe bd. I.C. Brătianu, bd. Nicolae Bălcescu, bd. Gheorghe Magheru, bd. Lascăr Catargiu, Piața Victoriei, bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. București-Ploiești, terminal „Complex Comercial Băneasa;
- Linia 783 va funcționa pe traseul de bază între Piața Unirii şi Piața Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe ambele sensuri pe bd. Aviatorilor, bd. Beijing, str. Nicolae Caramfil, bd. Aerogării, șos. București-Ploiești, apoi pe traseul actual.
Programul evenimentelor din Alba Iulia de 1 Decembrie
În fiecare an, tot mai muți români doresc să participe, de Ziua Națională a României, la manifestările organizate la Alba Iulia, locul unde a avut loc momentul istoric din 1918, formarea României Mari.
Astfel că, printre cele mai așteptate momente vor fi Parada Militară, care va avea loc de la ora 12:00 și focul de artificii care va încheia ziua festivă.
Pe data de 1 Decembrie Consiliul Județean Alba, prin intermediul instituțiilor de cultură subordonate, respectiv Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeana „Lucian Blaga” Alba şi Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, a pregătit mai multe evenimente și acțiuni culturale dedicate acestei zile.
Surse: libertatea.ro