Programul Family Start: Românii vor primi bani pentru nuntă, chirie și mașină

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 17 oct 2023, 09:32

Programul Family Start: Românii vor primi bani pentru nuntă, chirie și mașină

Sursa: PixaBay

Ministrul Muncii, Natalia-Elena Intotero, a anunțat lansarea programului Family Start, ediția 2023. Acesta presupune un ajutor în bani asigurați de stat pentru nuntă, mașină și chirie.

Programul Family Start, ediția 2023, a debutat la inițiativa Ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, și Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Programul este derulat împreună cu Fondul Român de Contragarantare.

Programul vine în ajutorul tinerilor români care se descurcă mai greu cu cheltuielile care presupun întreținerea unei familii, din orice punct de vedere.

Cine poate accesa programul Family Start

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani sunt eligibili în accesarea programului Family Start. Condiția este ca măcar unul dintre beneficiari să se încadreze în această categorie de vârstă. Aici este vorba despre persoanele care își întemeiază o familie, dar și despre cele care formează deja una.

Citește și: Ajutor pentru încălzire locuință! Cine sunt românii care vor beneficia de acești bani începând de luna viitoare

Din acest moment, băncile îi așteaptă pe tineri să acceseze aceste credite ”, se arată în comunicatul oficial.

Cum pot face rost tinerii de acești bani

Tinerii care doresc un astfel de ajutor trebuie să știe că acesta constă într-un credit la bancă, în total fiind înscrise în program 31 de bănci.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul programului Family Start, creditul este diferit de restul. Potrivit anunțului MFTES, comisionul de analiză și comisionul de administrare sunt acoperite integral pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin Fondul Român de Contragarantare, iar dobânda aferentă creditului este subvenționată în proporție de 75%.

Creditul se poate face pe cel mult 10 ani, inclusiv perioada de grație.

Pentru a putea face un astfel de credit, venitul net pe membru de familie trebuie să fie de până la 6.000

lei, iar în cazul familiile monoparentale, acesta se ridică 7.500 lei, potrivit Ministerului Familiei.

Care este valoarea maximă a creditului

Tinerii trebuie să știe că un astfel de credit poate ajunge la valoarea maximă de 150.000 de lei. Aceștia pot solicita credit pentru costurile de nuntă, implicit tot ceea ce include aceasta, de la cununie și până la petrecerea în sine, chiria pentru asigurarea unei locuințe, dar și un credit pentru mașină. 

De asemenea, tinerii care se pregătesc să fie părinți pot solicita un astfel de credit pentru spitalizare sau pentru cei care au deja copii, pentru asigurarea costurilor la creșă, grădiniță sau școală.

Citește și: S-a câștigat premiul cel mare la Loto! Marele câștigător va beneficia de o sumă impresionantă de bani, dar și de un loc în cartea recordurilor

În funcție de motivul pentru care se solicită acest credit, suma de bani primită de fiecare familie diferă.