Programul lapte, corn și fructe pentru elevi continuă. România va continua să facă parte din Programul pentru școli al Uniunii Europene.
Programul lapte, corn și fructe pentru elevi continuă
Ieri, 10 mai, Executivul a aprobat o ordonanță de urgență, pentru a modifica și pentru a completa Ordonanța Guvernului nr. 13/2017 în ceea ce privește aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene.
Programul urmează să pună în aplicare prevederile regulamentelor europene în ceea ce privește fructele și legumele proaspete ce sunt destinate elevilor, dar și în ceea ce privește laptele, pentru o perioadă de 6 ani: 1 august 2023-31 iulie 2029.
Așadar, continuarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene este asigurată, pentru exercițiul financiar din perioada menționată anterior, conform comunicatului de presă al Guvernului.
Așadar, va continua distribuirea, în școli, a fructelor și/ sau a legumelor proaspete, a laptelui natural de consum și/ sau a produselor lactate care nu conțin adaos de lapte praf și a produselor de panificație.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Potrivit estimărilor făcute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la începerea anului noului an școlar, 2023-2024, aproximativ 1,9 milioane de elevi și preșcolari vor beneficia de aceste alimente.
Costul programului pentru șase ani
Bugetul pentru implementarea Programului este stabilit prin intermediul hotărârii de Guvern, ca urmare a repartizărilor definitive ale ajutorului financiar Fondul European de Garantare Agricolă pentru fiecare an școlar, conform deciziei Comisiei Europene.
Pentru țara noastră, repartizările orientative ale ajutoarelor din partea Uniunii Europene, pentru fiecare an școlar, în perioada 1 august 2023- 31 iulie 2029, conform Deciziei Uniunii Europene 2023/106 sunt următoarele:
- 6.178.236 euro- pentru fructele și pentru legumele destinate școlilor,
- 11.303.390 euro- pentru laptele destinat școlarilor.
Doar bugetul național este cel care susținerea componenta produselor de panificație.
În urma ultimelor incidente care au avut loc în școlile atât de la noi, cât și din străinătate, un nou amendament adus Legilor Educației interzice elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor și să fumeze la școală.
Citește și: Pot profesorii da elevii afară de la oră? Prevederile din regulamentul școlar
De asemenea, nu au voie să distrugă sau să modifice și să completeze documentele școlare (cataloage, foi matricole, carnetele de note ale elevilor). Mai mult decât atât, nu li se permite să aibă asupra lor sau să consume droguri, să fumeze sau să dețină și să consumă substanțe etnobotanice sau să participe la jocuri de noroc, în perimetrul unităților de învățământ.