Programul Noua Casă 2022. Ce acte sunt necesare și cine poate beneficia de el. Iată care este valoarea maximă a creditului

Author: Bianca Hriscu

Programul Noua Casă 2022 se adresează persoanelor fizice care vor să își cumpere o locuință

Sursa: unsplash

În anul 2022, românii care își doresc o locuință o pot obține prin Programul Noua Casă 2022. Iată care sunt condițiile de eligibilitate, ce acte sunt necesare, dar și care este valoarea maximă a creditului care poate fi obținut prin acest program.

Programul Noua Casă 2022 își propune să vină în sprijinul persoanelor fizice care vor să își achiziționare o locuință printr-un credit garantat de stat. Ce români pot opta pentru un astfel de credit, ce bănci îl oferă și ce documente sunt necesare?

Programul Noua Casă 2022. Cine poate beneficia de acest program?

Programul Noua Casă 2022 este destinat acelor români care își doresc să își cumpere o locuință. Cu toate acestea, persoanele fizice care vor să își achiziționeze o casă prin acest program trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Mai exact, beneficiarul nu trebuie să dețină o proprietate, nici singur și nici împreună cu soțul sau soția. Excepție fac persoanele care dețin o proprietate a cărei suprafață utilă este mai mică de 50 mp. 

O a doua condiție este achiziționarea unei singure locuințe, iar a treia condiție este ca proprietarul să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul. 

  1. la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp;
  2. achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii;
  3. are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Pentru toate aceste informații, proprietarii trebuie să dea o declarație pe propria răspundere. Mai mult, cei care solicită creditul trebuie să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care vor să o achiziționeze. 

Beneficiarii trebuie să îndeplinească și condițiile de eligibilitate cerute de bancă. Programul Noua Casă 2022 nu are o limită de vârstă, poate fi accesat atât de cei singuri, cât și de cei căsătoriți, cu condiția ca ambii parteneri să îndeplinească criteriile de eligibilitate ale Programului. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În cazul în care unul dintre soți a fost benficiar al acestui program, există totuși posibilitatea de a accesa un credit prin Programul Noua Casă 2022, dar de către soțul care îndeplinește condițiile legale, iar partenerul să aibă rolul de garant sau coplătitor. 

În Programul Noua Casă 2022, avansul depinde de prețul locuinței
[Sursa: unsplash]

Ce sumă de bani poate fi obținută prin Programul Noua Casă 2022 și cât este avansul minim obligatoriu?

Programul Noua Casă 2022 vine cu o serie de schimbări. Mai exact, avansul minim obligatoriu diferă în funcție de valoarea locuinței care urmează să fie achiziționată, după cum urmează:

  • locuințele cu preț de maximum 70.000 Euro- avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%. 
  • locuințele cu prețul cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro- avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%. 

În cadrul programului Noua Casă 2022 pot fi achiziționate și locuințe a căror valoare depășește 140.000 euro, însă proprietarul trebuie să achite diferența din alte surse. 

Programul Noua Casă 2022. Ce documente sunt necesare?

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a postat pe site-ul oficial documentele care sunt necesare pentru Programul Noua Casă 2022:

• Solicitare de garantare/ Solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și Promisiunea de garantare dacă este cazul;
• Documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată;
• Declaratța pe propria răspundere a beneficiarului;
• Antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnatură privată cu data certă;
• Extras de carte funciara privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare;
• Certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiența energetică;
• În cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către Bancă;
• În cazul achiziționării unui imobil care a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței achiziționate din cadrul Programului și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței achiziționate de către vânzător.

Citeste si: Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022. Noile modificări anunțate de autorități. Cât este prima de casare

Ce bănci oferă credite în Programul Noua Casă 2022?

Potrivit informațiilor oficiale, există mai multe bănci partenere în Programul Noua Casă 2022, astfel că cei interesați să își achiziționeze o casă prin intermediul programului se pot adresa următoarelor bănci:

  • BANCA ROMANEASCA
  • BANCA TRANSILVANIA
  • BCR
  • BRD GSG
  • CEC BANK
  • FIRST BANK
  • GARANTI BANK
  • ING BANK
  • INTESA SANPAOLO BANK
  • OTP BANK
  • RAIFFEISEN BANK
  • UNICREDIT BANK
  • VISTA BANK
  • ALPHA BANK

Când începe Programul Noua Casă 2022?

Autoritățile nu au anunțat data exactă când va începe Programul Noua Casă 2022, însă acesta ar putea fi lansat în luna martie a acestui an, având în vedere că pe site-ul oficial deja au fost publicat ghidul cu informații ultile pentru anul în curs. 

Programul Noua Casă 2022 ar putea începe în luna martie 
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Măsuri care vizează toți românii: Cele mai importante modificări fiscale din anul 2022

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.