Pelerinajul de Florii 2025 este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din perioada premergătoare Paștelui, reunind mii de credincioși din Capitală și din județul Ilfov. Organizată de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, această procesiune simbolică are loc în ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim și va avea loc sâmbătă, 12 aprilie 2025, începând cu ora 14:30.
Acest eveniment cu profunde semnificații spirituale este organizat cu sprijinul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, și este așteptat cu emoție de mii de credincioși ortodocși care vor lua parte la tradiționalul pelerinaj de Florii 2025.
Unde începe pelerinajul de Florii 2025 și ce traseu va urma?
Punctul de plecare al pelerinajului va fi Mănăstirea Radu Vodă, un loc cu încărcătură spirituală deosebită. De acolo, procesiunea se va desfășura pe următorul traseu:
- Bulevardul Mărășești
- Bulevardul Dimitrie Cantemir
- Piața Unirii (laturile de Est, Nord și Vest)
- Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche (prima oprire)
- Crucea brâncovenească, la baza Colinei Bucuriei (a doua oprire)
- Catedrala Patriarhală – punctul final al pelerinajului
Procesiunea va fi condusă de ierarhi, preoți, monahi, monahii, dar și de numeroși credincioși mireni care doresc să marcheze această sărbătoare cu profundă încărcătură religioasă.
Citește și: Anunț de ultim moment de la Biserica Catolică. Care este programul pentru procesiunea de Florii 2025
Programul complet al pelerinajului de Florii 2025
Pentru a veni în întâmpinarea celor interesați să participe sau să evite zona, iată detaliat programul pelerinajului de Florii 2025:
Ora 14:30 – Slujba Vecerniei la Mănăstirea Radu Vodă
Ora 16:00 – Sfințirea ramurilor de salcie, care vor fi apoi oferite credincioșilor
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Bugetarele trebuie să știe asta! Cum arată mecanismul de acordare pentru voucherele de vacanță
Ora 16:30 – Plecarea în procesiune pe traseul stabilit
Ora 17:35 – Oprire la Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche
Ora 17:50 – Oprire la Crucea brâncovenească
Ora 18:05 – 18:20 – Sosirea la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
În cadrul sosirii la Catedrală, Patriarhul va sfinți icoana praznicului „Intrarea Domnului în Ierusalim”, va rosti o rugăciune de binecuvântare și va ține un cuvânt de învățătură pentru toți cei prezenți.
Șoferii bucureșteni trebuie să evite anumite străzi
Pentru desfășurarea în siguranță a pelerinajului, autoritățile din București vor impune restricții de circulație temporare. Astfel, șoferii sunt sfătuiți să evite următoarele artere în intervalul 14:00 – 19:00:
- Bulevardul Mărășești
- Bulevardul Dimitrie Cantemir
- Piața Unirii (toate laturile)
- Străzile din zona Colina Bucuriei
Participanții la trafic sunt rugați să folosească rute alternative și să acorde prioritate procesiunii religioase, respectând indicațiile Poliției Rutiere și ale organizatorilor.
Semnificația pelerinajului de Florii
Pelerinajul de Florii este o tradiție care simbolizează intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, când a fost întâmpinat cu ramuri de finic și strigăte de bucurie de către mulțime. În România, pelerinii poartă ramuri de salcie – simbol al reînvierii și al vieții – care sunt binecuvântate în cadrul slujbelor speciale.
Pentru mulți credincioși, participarea la pelerinajul de Florii 2025 este un act de credință, recunoștință și speranță, pregătind sufletul pentru Săptămâna Patimilor și pentru marea sărbătoare a Învierii.
Citește și: Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare 2025: De ce se ține post negru în Vinerea Mare
Astfel, pelerinajul de Florii 2025 aduce, din nou, în centrul Bucureștiului, spiritul credinței și comuniunii. Este o ocazie deosebită pentru credincioși de a se ruga, de a reflecta și de a marca începutul unei perioade de profundă semnificație spirituală. Organizatorii, împreună cu autoritățile, își doresc ca acest eveniment să se desfășoare în siguranță și în liniște, cu respect pentru valorile religioase și pentru comunitate.